ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » ОФИЦИАЛНИ ДОКУМЕНТИ » ОБРЪЩЕНИЯ » ОБРЪЩЕНИЕ НА СВ. СИНОД НА БПЦ – БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ във връзка с концерта на певицата Мадона у нас

ОБРЪЩЕНИЕ НА СВ. СИНОД НА БПЦ – БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ във връзка с концерта на певицата Мадона у нас


Във връзка със запланувания на 29 август 2009 г. концерт на певицата Луис (Естер) Вероника Чиконе, известна с артистичното си име Мадона, организиран от компанията „София Мюзик Ентърпрайсис” на стадион „Васил Левски“ в гр. София,

Св. Синод на БПЦ се обръща към православните християни, като им припомня, че на същата дата Църквата ни отбелязва отсичането главата на св. Йоан Предтеча и Кръстител. Във връзка с това събитие е постановен пост.

След като се запозна и анализира публикуваната информация, отразяваща положителните и отрицателните мнения относно творчеството на певицата Луис Естер Чиконе и провеждането на нейния концерт в София, Св. Синод, обръщайки се отечески към всички свои духовни чеда, изразява своето неодобрение и несъгласие с подобни музикално-артистични изяви, които в много случаи открито поругават свято почитани християнски символи и събития.

Ние изразяваме християнската си подкрепа и одобрение за певческото изкуство, което влияе градивно върху нравственото развитие на подрастващото поколение и чрез своите внушения съзижда в него положителни общочовешки ценности, в основата на които стои християнското православно учение.

Луис Естер Чиконе, едва ли – неволно, с почти всеки свой концерт в християнска страна показва неуважително и нетолерантно отношение към убежденията и религиозните чувства на вярващите християни там. С някои от използваните в нейните „спектакли“ хореографско-сценични елементи тази певица отправя въздействащи послания, които обаче противоречат на православната вяра и християнския морал.

Св. Синод, желаейки да предпази своите духовни чеда от съблазни в паметния августовски ден, посветен на мъченичеството на Кръстителя Господен, а и за в бъдеще, се противопоставя на подобни скандални сценични прояви, не одобрява провеждането на този концерт и с любов съветва вярващите с думите на св. ап. Павел, отправени в посланието му към Римляните, 6 глава, 11, 12 и 13 стихове: „Тъй и вие считайте себе си мъртви за греха, обаче живи за Бога в Христа Иисуса, нашия Господ. И тъй, грехът да не царува в смъртното ви тяло, за да му се не покорявате в телесните похоти; и не предоставяйте членовете си на греха за оръдия на неправдата, а предоставете себе си Богу като оживели от мъртвите, и членовете си – Богу, за оръдия на правдата“.

Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия, 24.08.2009 г.

Последна промяна: 12.01.2017 г.