ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » ОФИЦИАЛНИ ДОКУМЕНТИ » ОБРЪЩЕНИЯ » ОБРЪЩЕНИЕ до средствата за масова информация от Врачански епархийски съвет

ОБРЪЩЕНИЕ до средствата за масова информация от Врачански епархийски съвет

Врачанският епархийски съвет в свое разпоредително заседание от 23 ноември 2009 г. разгледа някои материали, публикувани в така наречените "жълти вестници" и с голяма болка и съжаление за написаното благоразсъди да се направи опровержение по съдържанието на публикациите в частта, която се отнася изцяло до авторитета на Българската православна църква, нейния епископат и свещен клир, както и в частност до авторитета на Врачанска митрополия, епархийския митрополит, неговия викарен епископ и други свещенослужители.

Клирът на Врачанската епархийска църква с едни уста и едно сърце изказва възмущението си от написаното във вестниците. Изразяваме дълбоко разочарование от хулите към Православната ни църква, която от доста време е подложена на изпитания от жълтата преса с информации, които имат за цел да се наруши братското единство и да се всее в обичния ни български народ омраза към Църквата Христова. Всичко това свидетелства за морала на човека, който си е позволил да сквернослови служителите на родното ни православие. Всички обидни твърдения не са присъщи на човек, който носи безспорното качество на добротолюбие в себе си, а - на човек отдаден на собствените си прегрешения, клетвопрестъпление, зломислие, избягващ моралните и общочовешки норми на поведение в обществото, както и ненавист към Православната ни църква и към всепреданите служители на Бога и родната ни Православна църква с нейните епархийски поделения.

Християнското семейство е богоблагословена Христова домашна Църква, в която винаги цари Христовият дух, пазейки ревностно християнските семейни и народни добродетели. Обидно и болезнено е, когато някой реши да опетни името на пастира - свещенослужителя, който всякога е образец на евангелски морал и благочестие в своето семейство и в обществото.

Врачанското епархийско свещенство, служителите при Врачанска митрополия, Представителният хор на Врачанска епархия, прицърковните хорове в града, както и служителите при храмовете се обръщат към главните редактори и редакционните екипи на вестниците, да осмислят своето поведение спрямо авторитета и спасителната мисия на Църквата и нейните служители, в изграждането на здраво и нравствено-чисто общество, чрез медията която представляват, за да бъде вестникът им уважаван и коректен в информацията, която изнася, а не да се превръща в жълт таблоид, от който хората само да се разочароват.

А ние, свещенослужителите, които сме в лоното на Българската православна църква, от която е неразделна част и Врачанска епархия, винаги ще се молим за вразумление на тези, които хулят православното изпълнение, за отпадналите от служение в Православната ни Църква, за да намерят истинския път на покаяние, да превъзмогнат слабостите си и да преоткрият евангелско-църковния и морално-спасителния закон, който вечният Съдия ни остави за изпълнение с думите на светото Евангелие: „...че за всяка празна дума, която кажат човеците, ще отговарят в съдния ден" (Мат. 12:36).

26.11.2009 г.

Канцеларията на Врачанската митрополия

Последна промяна: 12.01.2017 г.