ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » БИБЛИОТЕКА » Църковни и богословски издания » Преподобни Йоан Рилски, Архим. Методий (Жерев)

Преподобни Йоан Рилски, Архим. Методий (Жерев)

KORICA_sveti yoan rilski.jpgЗа празника Успение на св. Йоан Рилски, 18 август, излезе неотпечатвана досега повест-жизнеописание на всебългарския чудотворец, написана от архимандрит Методий (Жерев), игумен на Рилския манастир. Книгата се издава по решение на Св. Синод на БПЦ, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим.

Книгата е написана по времето, когато нейният автор, рилският инок архимандрит Методий (Жерев), е игумен на Рилската св. Обител (1972-1977). И когато българският род, само преди няколко десетилетия освободил се от чуждото верско потисничество (напр. Неврокоп се освобождава 1912г.), е застрашен почти напълно да изгуби своята връзка с православната традиция и учението на св. отци предвид новите обстоятелства и поставянето във все по-голяма изолация на истинските образци на православното подвизаване – монасите.

Aвторът прибягва до образ на преподобни Йоан Рилски, за да разкрие изумителни подробности от живота, обетите и подвизаването на монаха и въобще на живота според Христа. Така, книгата е един своеобразен наръчник за живот в Христос. Един ласкав зов на рилски монах, посветил целия си живот на обичния си български народ и молитвите за него.

Без мелодраматизми и сладкодумни обяснения, характерни за негови съвременници, книгата непосредствено ни доближава до образа на светеца, правейки го близък и разбираем, както близко, разбираемо и обичано би трябвало да бъде и самото Православие за нас.

В края на книгата е поместена и кратка биография за нейния автор, обичан, но позабравен от всички ни отец, събрана по спомените на негови близки.

август 2012 г.

Последна промяна: 12.01.2017 г.