ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » БИБЛИОТЕКА » Проповеди » Празнични » Неподвижни празници » Ноември 23, Св. благоверен княз Александър Невски

Ноември 23, Св. благоверен княз Александър Невски

ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО ЗА СВ. БЛАГОВЕРЕН КНЯЗ АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ

SvAlNevski.jpg

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Ваше Високопреосвещенство,

Ваши Преосвещенства,

Ваши Високопреподобия,

драги отци, обични в Господа, братя и сестри,

Неизброими са Божиите благодеяния към онези, които Му се уповават и които пазят Неговите завети! Във всяко време и на всяко място Господ въздига верни съсъди на Своята божествена благодат и укрепва делата на праведниците. Така и в средата на далечното тринадесето столетие - във време на тежки изпитания за светата руска земя, когато под въпрос е било поставено бъдещето на православния руски народ - Господ е въздигнал крепко Своя воин, светия благоверен княз Александър Невски, та чрез него и неговото дело да се прослави Бог и да се укрепи православната вяра сред Богоносния и Христолюбив руски народ.

В паметта на Църквата свети Александър Невски е останал завинаги като един от многодостойните за подражание образци на истински християнски владетел и Христов воин, който, подражавайки на светия пророк и цар Давид, на светия и равноапостолен Константин и на всички благоверни свои предшественици, във всяко свое начинание, във всяко лично и държавническо дело, първом е търсил да предузнае Божията воля и да изпроси Божията подкрепа, ясно съзнавайки, че „не в силата е Бог, а в правдата!", че онези, които се уповават на човешките си сили, ще паднат, но които призовават името Божие, те ще се въздигнат и утвърдят. Защото, както свидетелства и Псалмопевецът, „Господ спасява Своя помазаник, отговаря му от светите Си небеса с мощта на Своята спасяваща десница" (Пс. 19:7).

И няма да бъде пресилено, ако днес кажем, че делото на светия благоверен княз Александър Невски надхвърля своите поместни измерения и значение, превръщайки се в наистина всеправославно дело, довело до укрепването и въздигането на православна Русия и до превръщането ѝ в онзи, познат ни от историята, покровител на православните народи, който, в благоприятното за това време, донесе свободата и на нашия народ, освобождавайки го от чуждата иноверна власт и предоставяйки му с това възможността за нов самостоятелен живот, за нов и още по-голям духовен, културен и политически възход. Затова и признателният български народ въздигна в самото сърце на своята нова столица - като нейно най-величествено украшение - този храм, посветен на свети Александър Невски. И това общонародно дело засвидетелства както дълбоката благодарност на нашите предци за жертвения подвиг на воините-освободители, така и верността им към подвига и примера на верния Христов воин, Когото Сам Бог прослави не само приживе, но и след неговото успение с множество чудеса и който и до днес остава верен небесен покровител на всяко православно Христово войнство.

Възлюбени в Господа,

Още в зората на християнството св. апостол Павел, беше казал: „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им" (Евр. 13:7). Но кои са нашите най-верни наставници? Кои са тези, чиято проповед най-силно отеква в сърцата и в душите ни? Това са тези, които са ни проповядвали със самия си живот и са ни наставили в истините на нашата вяра не толкова с думи, колкото със своите дела в подвига на жертвената любов към своите братя. Ето такъв Христов проповедник, такъв наш наставник във вярата е и днес честваният от светата Църква свети благоверен княз Александър Невски. Затова, нека в този празничен ден отново насочим мислите си към неговия пример за това, как трябва да се живее по Бога и според Неговите спасителни заповеди, и да отправим нашите молитви към този величав Божи угодник, който е направил толкова много за укрепването на вярата ни и на светото Православие, че справедливо може да бъде определен и като истински подражател на Христа и като верен наш наставник по спасителния път към вечния живот.

По молитвите на светия благоверен княз и Христов воин Александър Невски Бог да помилва и спаси всички нас! Амин!

Честит и благословен празник!

~~~~~~~~~~~~~~~~

Произнесено в ПКСХП "Св. Александър Невски - гр. София на 23 ноември 2015 г.

     Иконна снимка от ПКСХП "Св. Александър Невски": Десислава Панайотова

 

 

Последна промяна: 12.01.2017 г.