ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » ВЯРА И ЖИВОТ » ПРАВОСЛАВНОТО БОГОСЛУЖЕНИЕ

ПРАВОСЛАВНОТО БОГОСЛУЖЕНИЕ

За видовете православно богослужение, за литургичните текстове и за дълбокия мистичен смисъл на св. Литургия можете да прочетете тук.

 

 

"Животът в Христос се ражда в този живот и започва още оттук"

Св. Николай Кавасила

Изворът на църковния живот, на живота на Христовото Тяло, е богослужението. То е, което и осмисля, и придава цел на дейността на Църквата. Всички други църковни изяви са само подготовка или призоваване именно към него. “Вярвам, Господи”, извикал излекуваният от Христос слепец по рождение и Му се поклонил (вж. Иоан. 9:38). 

Православното богослужение се изгражда при присъствието на два фактора: Божието благодатно действие и човешката признателност. Неговият основен стълб е спасителното дело на Христовото Възкресение, поради което то е обърнато предимно към неделния ден, а централен образ в православните храмове е Христовият.

Оформено изцяло през епохата на ранните свети Отци на Църквата, православното богослужение отразява непроменени светоотеческия дух и богооткровеното възприемане на света. Поради това, като запазващо непокътнато първоначалното богослужебно Предание във форми близки на човешката възприемчивост, православното богослужение и до днес ни предава пълнотата на богослужебния живот и мистичния опит на Църквата Христова.

 

Денонощният богослужебен кръг започва с вечернята, понеже според древното църковно леточисление денят започва от вечерта.

Главната мисъл, която е прокарана във вечернята, е сътворението на света и на човека, както и началото на човешката история.

 

Последна промяна: 12.01.2017 г.