ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » ОФИЦИАЛНИ ДОКУМЕНТИ » ПАТРИАРШЕСКИ И АРХИЕРЕЙСКИ СЛОВА » Слово на Ловчански митрополит Гавриил по повод неговата 60-годишнина, Ловеч, 18.07.2010 г.

Слово на Ловчански митрополит Гавриил по повод неговата 60-годишнина, Ловеч, 18.07.2010 г.

Ваши Високопреосвещенства,

Ваши Преосвещенства,

драги отци,

драги представители на държавната, местната

и на други градове от Ловчанска епархия власти,

братя и сестри,

 

Сърдечно благодаря на всички, които удостоиха с внимание този скромен юбилей. Аз си мислех дали да го празнувам, но после си казах, че има хора, които ще се обидят, ако така безмълвно отмина тази дата. И реших, че трябва с едно скромно тържество да отбележа този юбилей.

На първо място, разбира се, аз безкрайно трябва да благодаря на Бога. Защото през целия ми живот Той е показвал милост към мене Неговата милост е била неизреченна, като ме е търпял, защото е чакал момента, когато да се намеси и да ме обърне по пътя на служението на Него и на Неговата света Църква. И до ден днешен Господ носи немощите ми и ми дава сили и надежда, че ще мога с Неговата помощ да се справя с възложените отговорни задачи като епископ на Българската Православна Църква.

Сърдечно благодаря на Негово Светейшство и на събратята от Светия Синод. Те ме избраха преди повече от десет години в един много труден момент. И аз се старая да остана верен на това избрание. Наистина в много трудно време стана този избор. Те проявиха смелост и мъжество. Имаше сили, които не искаха православен човек да бъде митрополит на Ловеч.

Благодаря за това, дето оцениха моите скромни трудове с още една награда на св.Климент Охридски първа степен, което ми напомня, че трябва да се старая повече в попрището на богословието.

И също особено благодаря на тези, които лично днес дойдоха. Знам, че някои са били на други тържества, други са изминали много километри от своите задължения в епархиите, за да могат да дойдат и покажат на дело своята любов и наистина да има празник.

Така, че аз сърдечно благодаря на всички събратя, архиереи и на отците.

Благодаря на представителите на град Ловеч, особено защото той е първопрестолен град, за това, че с тях работим в разбирателство, единомислие, стараейки се да направим нещо добро за хората в града.

Благодаря и на другите ръководства от градовете от Ловчанска епархия. Трябва да кажа, че аз когато дойдох от София, където по онова време отношението на властите в града бяха враждебни към Църквата, усетих тук едно съвсем друго отношение. И то много време ми доставяше една особена радост. Защото човек цени нещо, когато изпита другото. И трябва да кажа, че с всички градове и села в Ловчанска епархия поддържаме сърдечни отношения. Навсякъде се стараят с каквото могат да помагат и за духовното благо на хората.

Не искам да Ви отегчавам с дълги речи. Господ да въздаде на всеки един от Вас и аз ще се страя, когато мога да поменавам на литургия тези, които знам и които не знам общо, та дано Божията милост да е със всекиго един от нас. Ето вижте, юбилей на 60 години особено напомня на човек за това, че този живот е временен и годините се трупат и ще дойде ден, когато трябва да даваме отговор пред праведния Съдия, пред Сърцеведеца, който знае всички наши дела и мисли и намерения. Това е още един повод да се замислим, и аз за себе си, че трябва да се старая да се готвя за този съд. И особено това ще ми помогне да направя нещо полезно и добро за тези хора от поверената ми епархия.

Благодаря на всички и пожелавам на всички Божията помощ и Божията милост да е с всички.

 

 

***

Словото е произнесено в митрополитски храм „Св. Троица", Ловеч, 18.07.2010 г.

 

Последна промяна: 12.01.2017 г.