ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » ОФИЦИАЛНИ ДОКУМЕНТИ » ПАТРИАРШЕСКИ И АРХИЕРЕЙСКИ СЛОВА » Слово на митрополит Натанаил към епископ Григорий, 29.10.2010 г.

Слово на митрополит Натанаил към епископ Григорий, 29.10.2010 г.

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ НАТАНАИЛ КЪМ НЕГОВОТО ДУХОВНО ЧЕДО - ЕПИСКОП ГРИГОРИЙ ПО ПОВОД ХИРОТОНИЯТА МУ

 

Преосвещени епископе Григорий, възлюбени в Господа брате,

Днес, по решение на Светия Синод на БПЦ, с благословението и по възложение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит г-н, г-н Максим, чрез съборно възлагане на ръцете на високопреосвещените митрополити и преосвещени епископи върху главата ти Бог изля над тебе сугубата благодат на Светия Дух. Ти бе възведен в най-високата степен на църковната йерархия - епископската, и бе причислен към сонма на българските архиереи, а чрез тях и на цялото свето Православие.

В деня на твоята лична огнена Петдесетница, пред чудотворната икона на Божията Майка - Троянската „Света Богородица - Троеручица", в присъствието на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит г-н, г-н Максим, архиереите, които те ръкоположиха, и на богомолния народ ти даде пред Бога тържествени обещания да спазваш свещените канони и разпоредбите на светата Православна църква. Обеща вседушевно да обичаш всички епископи и да ги почиташ като братя, твърдо да отстояваш и съхраняваш църковния мир и през всички дни на твоя живот да не вършиш и възприемаш нищо, което е противно на светата православна вяра.

Бъди верен на тези свои обещания до последното ти издихание, та „кога се яви Пастиреначалникът" да получиш „неувяхващия венец на славата" (1 Петр. 5:4), инак няма да видиш Царството Божие. Епископът, независимо от мястото на своето служение, е призован да бъде защитник на светата православна вяра и каноничните разпоредби на светата Православна църква. С готовност „залягай да се представиш пред Бога достоен, безукорен работник, който вярно преподава словото на истината" (2 Тим. 2:15), за слава на Неговата света Църква, за твое спасение и спасението на паството, което Бог ти поверява. Имай „вяра и добра съвест", за да не претърпиш „корабокрушение" (1 Тим. 1:19). Бъди „непорочен... трезвен, целомъдър, скромен, почтен, страннолюбив, поучлив" (1 Тим. 3:2), та като „добър служител на Иисуса Христа", който се упражнява в „благочестие", да можеш да спасиш себе си и „ония, които те слушат" (1 Тим. 4:6-7, 16).

Преосвещени брате,

Днес ти придоби право и задължение да продължиш апостолското служение в светата Църква, но не забравяй Господните думи, отправени към Неговите свети ученици: „Аз ви проводих да жънете онова, за което вие не сте се трудили; други се трудиха, а вие влязохте в техния труд" (Йоан. 4:38).

Епископът е оръдие на Светия Дух. Неслучайно свети апостол Павел съветва ефеските презвитери: "Внимавайте, прочее, върху себе си и върху цялото стадо, сред което Дух Светий ви е поставил епископи, да пасете църквата на Господа и Бога, която Той си придоби със Своята кръв" (Деян. 20:28). Бодърствай, усъвършенствай се духовно, бди постоянно над своите мисли и дела и не допускай в сърцето си семето на съмнението и злото. Бъди действено оръдие в Божиите ръце. Не забравяй, че само за бдителността и нежната загриженост „Великият Пастир на овците" (Евр. 13:20) Господ Иисус Христос възнаграждава добрите и истински пастири; а за безгрижните и безразличните, т. е. лъжливите пастири и наемници, „които пасоха сами себе си" (Иез. 34:2), Господ казва: „горко на пастирите, които погубват и разпъждат овците на Моето паство" (Иер. 23:1).

Трудно и отговорно е служението на епископа по думите на твоя небесен покровител свети Григорий Богослов: „Управлението и ръководенето на човешките души е изкуство на изкуствата и наука на науките, защото то е свързано с човека, който е най-хитър и изменчив от всички живи същества". „Кой не знае, че душевните болести са скрити и по-опасни от телесните?". Душегрижието е свързано с неизмерими по количество задължения и много изкушения. Затова „усилвай се в благодатта"(2 Тим. 2:1), възгаряй получения от тебе дар, защото по думите на блажения Теофилакт, архиепископ Български: „На епископите, повече от всички други човеци, е потребна благодатната Божия сила, понеже те носят извънредно тежки бремена". Свети Йоан Златоуст предупреждава: „Правилното прохождане в епископското служение може да възвиси епископа на небето, но и една неизправност в това служение може от там да го хвърли в самата геена".

Напомням ти за трудностите, не за да се поколебаеш, а да се утвърдиш в добродетелта и постоянството. Св. пророк и цар Давид съветва: „Предай пътя си на Господа и Нему се уповавай... Нему се надявай" (Пс. 36:5, 7). Бъди мъжествен, укрепвай се с дадения ти днес от Бога „дух на сила, любов и целомъдрие" (2 Тим. 1:7), „запази добрия залог" (2 Тим. 1:14). Имай винаги пред очите си „Началника и завършителя на вярата - Иисуса, Който заради предстоящата Нему радост претърпя кръст, като презря срама, и седна отдясно на престола Божий" (Евр. 12:2). Не се плаши от трудния архипастирски път, защото „Духът на крепост" (Ис. 11:2) няма да те остави без Своята подкрепа. В сърцето и съзнанието ти да звучат винаги Христовите думи: „Невъзможното за човеците е възможно за Бога" (Лука. 18:27). Те ще укрепяват твоята надежда и ще ти дават сили в трудни моменти.

Сред трудностите и скърбите ще изпитваш и радости (2 Кор. 7:4 и 8:2). Радост, че си съработник на Бога на Неговата нива (1 Кор. 3:9). Радост за резултатното ти благодатно служение в Христовата Църква. Радост за утехата, която ще получават вярващите души чрез тебе.

Различни хора ще идват при тебе - едни за поука, а други за изпитания. Постъпвай по апостолски: с немощните бъди като немощен, за всички бъди всичко, за да получат някои спасение (1 Кор. 9:22). Помни, че дълг на пастирите е да се потрудят не само за личното си съвършенство и спасение, но и за това, на кого ще предадат пълномощията и отговорността на своето служение, както и на кого да поверят грижата за опазване на словесното Христово стадо в този свят (2 Тим. 2:2).

Подвизавай се в новото си звание и служение, "във всичко бодърствувай, скърби претърпи, делото на благовестник извърши, службата си добре изпълни", че да можеш заедно със свети апостол Павел да кажеш: "С добрия подвиг се подвизах, пътя свърших, вярата опазих; прочее, очаква ме венецът на правдата, който ще ми даде в оня ден Господ, Праведният Съдия" (2 Тим. 4:5, 7-8).

При възникване на недоумения моли се на поставилия те - „Духа на истината" (Йоан. 14:17). Той ще чуе твоя молитвен вопъл и ще ти изпрати Своята светлина, която просвещава и освещава всеки човек. Той ще озари и твоята мисъл и няма да допусне да изпаднеш в неведение или заблуждение. Питай по-опитните.

Встъпвайки на този нов път в твоя живот, винаги помни, че Господ Иисус Христос слезе на земята не "да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина" (Мат. 20:28). Господ да те укрепява с благодатта на Светия Дух, та всичко да усвоиш, оделотвориш и приложиш в живота си.

Ето, преосвещени Григорий, в общи черти същността, висотата и отговорността на епископското служение според Свещеното Писание.

Като апостолски приемник върши всичко със страх Божий, старай се да "представяш себе си за образец на добри дела, показвайки чистота в учението, почтеност, непоквареност, слово здраво, безукорно, та да се засрами противникът, понеже не ще има да каже нищо лошо за нас" (Тит. 2:7-8).

С надежда за благодатната помощ свише иди с мир в предстоящия ти път на смирено и нелицемерно служение на Единия Господ, за слава на Неговата света Църква, за твое спасение и за спасението на паството, където Господ чрез Светейшия Български патриарх г-н, г-н Максим те призовава да Му послужиш. Отдай на светата Църква и божествения олтар всички свои сили и способности, моли се да не оскъднее в тебе даруваната ти благодат и не забравяй, че там, където е благодатта, няма място за нерадение. Бъди убеден, че само тогава Бог на мира и всяка утеха ще бъде с тебе през всички дни на живота ти и ще ти спомага.

Като втори викарий на Българския патриарх и Софийски митрополит г-н, г-н Максим ти си длъжен да бъдеш негов надежден помощник и опора в свещенослужение и отправяне делата в Софийска епархия в братска слога с преосвещения Знеполски епископ Йоан. Бъди образец на изпълнителност, отговорност и готовност. Приемай на твоите плещи бремето на всякакъв вид послушания, които счете за необходимо и ти възложи Светейшият. Старай се винаги по съвест с ясно съзнание да ги изпълняваш. Знай, че само тогава твоето слово ще бъде твърдо и авторитетно за клира и паството, защото то ще бъде основано на личния опит и почтителното подчинение. Приобщил се в опита на смиреното послушание, ще можеш да обучиш и други в тази добродетел. С личния си пример подбуждай клир и паство към делата на любовта и милосърдието, щото духовниците и миряните да не се ограничават в общуването помежду си и да не проявяват грижи само за богомолците в храма и енорията, но да отиват в света при скърбящите, обременените и нуждаещите се, преди още да са отишли при тях чужди за нашия народ религиозни движения и организации, гибелни култове и деструктивни секти.

С особена ревност и внимание се грижи за подрастващото поколение, защото то е бъдещето на светата Църква и скъпото ни Отечество, храни го първоначално с млечна храна, според апостола, като го подготвяш и за твърдата храна на словото Божие. Не забравяй и умъдрените от живота човеци, които първоначално не се убеждават от словата на епископа, а от неговите постъпки. Твоите действия да бъдат живо свидетелство за приемство на апостолската власт. Твоето служение да е в съзвучие с евангелските слова: "Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец" (Мат. 5:16).

Приеми този архиерейски жезъл и нека той бъде за тебе не само символ на приобщаване към апостолската власт, но осезаемо и видимо напомняне за необходимостта от неизменно следване на светоотеческата традиция в отстояване на истините на светата православна вяра и църковно предание. Бог да ти помага в предстоящото ти епископско служение. Бъди добър пастир, който полага душата си за словесните Христови овци. Представи се пред Църквата образец "в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота" (1 Тим. 4:12).

 

Троянски манастир, 29. 10. 2010 г.

 

Последна промяна: 12.01.2017 г.