ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » ОФИЦИАЛНИ ДОКУМЕНТИ » ПАТРИАРШЕСКИ И АРХИЕРЕЙСКИ СЛОВА » Синодално поздравление към патриарх Максим по случай 96-годишнината му, 29.10.2010 г.

Синодално поздравление към патриарх Максим по случай 96-годишнината му, 29.10.2010 г.

Ваше Светейшество,

Обични в Господа светейши Владико!


Изобилна и светла духовна радост изпълва сърцата ни в този свещен момент.

Родната Ви Троянска света обител разтвори порти и с празничен камбанен звън прие в своите двори Вас - светейшия Първосветител на родната ни Българска православна църква, синодални митрополити, епископи, официални гости, всечестни клирици и благочестиви поклонници, за да се пренесем духом в Горния Йерусалим чрез вкусването на божествената благодат, която просвещава всеки човек, идващ на света. (Йоан. 1:9)

Дойдохме, за да прославим с благодарствени слова Всещедрия Бог, от Когото е всеки съвършен дар. Съставихме освещен събор, за да извършим епископската хиротония на високопрeподобния архимандрит Григорий, протосингел на Софийската св. Митрополия, вече Браницки епископ - Ваш усърден съработник в отправяне на епархийските Ви дела.

Убедени сме, че този ден, който Господ ни сътвори, е безценният дар за Ваше Светейшество по случай изпълнилите се 96 години от рождението Ви, които Вие посветихте Богу и на светата Му Църква с всяко старание и богоблагословени трудове на Господнята нива.

Приемете, Ваше Светейшество, вседушевен поздрав от Вашите събратя - синодалните митрополити, в деня на бележитата Ви годишнина, с топла благодарност за достойния пример, с който ни наставлявате и с най-сърдечни пожелания за здраве и всегдашно бодърстване в служението Ви на Църква, род и Родина.

Слава във висините Богу - Благодетелю нашему, сега и вовеки. Амин!

 

*Словото от името на Св. Синод е подготвено и произнесено от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит  НЕОФИТ

Троянски манастир, 29.10.2010 г.

 

 

Последна промяна: 12.01.2017 г.