ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » ОФИЦИАЛНИ ДОКУМЕНТИ » ПАТРИАРШЕСКИ И АРХИЕРЕЙСКИ СЛОВА » Поздравително слово към патриарх Максим на тържествения концерт в зала "България", 21.01.2012 г.

Поздравително слово към патриарх Максим на тържествения концерт в зала "България", 21.01.2012 г.

†Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

 

Ваше Светейшество,

Обични в Господа Светейший наш Владико!

Тази вечер тук, в зала „България", сме се събрали по Божията благост да се зарадваме в Христа Бога наш по повод празника на Вашия небесен покровител - св. Максим Изповедник, и Ви поднесем в дар частица от меда на българската църковна и класическа музика.

Вие вече 40 години като Български патриарх, в дълготърпение и любов обгрижвате духовните нужди на нашия народ. Затова и изборът на концертната зала, носеща името „България", не е случаен. Защото Вие и в дни на духовен глад, и в дни на благоденствие, здраво и сигурно водехте кораба на Българската църква в следване на Христа, Който е единственият здрав и спасителен дом на духовния живот с всичките негови творчески прояви.

Проявленията на творческите страни на духовния живот са различни, но сред тях блести със своята сила музиката, която като плод на най-нематериалното човешко изкуство е и най-възвишена за прослава на Господа Бога и на Неговите дела. У въздесъщия Бог Творец е съвършената красота и хармония. Затова и красивата музика - църковна и класическа - е това човешко изкуство, при което по най-пряк и непосредствен начин се чувства хармонията и сътворчеството на човека с Бога. Тя е тази, която разтваря духовното сетиво и подпомага духовното сърце у човека да оживее и неговата душа да запее и прослави цялото творение.

А Вие, Светейши наш владико, винаги сте обграждали сетивата си с музиката на музиките - църковното песнопение. От младежка още възраст то е подгрявало любовта Ви към Бога и служение Нему. Споделяли сте ни, че и сега помните думите на Вашия преподавател по пеене в Софийската семинария господин Петър Динев, който ви казвал: „Момци, като излезете от тук, ще оцелявате с пеене". Наистина, така Вие още младеж сте назначен за певец в русенския храм „Успение Богородично".

От тогава до сега изминахте достойно и почетно дълги години обграждан от красотата на богочовешкото изкуство. Вече седемдесет изпълнени години Вие отобразявате все по-силно живия образ на Бога у себе си, приемайки поканата за следване на Иисуса Христа в монашески подвиг и осъществявайки я неуклонно и в пълнота с дълготърпение и пребивавайки в мир с всички. Това са добродетели, за които Вашият непоклатен и силен застъпник пред Бога, преподобни Максим Изповедник, казва така: „У търпелив човек разум много (Притч. 14:29), защото всичко случило се той отнася към последния край и с търпение понася всичко скръбно". „Такъв получава накрая похвала за претърпяното" (Глави за любовта 4, 24). Защото, който непрестанно е устремявал посред изкушенията ума си към Бога, желанието му да бъде по-близо до Него е растяло и се е преобразявало в любов божествена (срв. Глави за любовта 2, 48).

Затова и днес чрез този тържествен концерт христоименитият български клир и народ почита своя духовен баща и патриарх, който десетилетия достойно му служи, понесъл смирено върху си белезите Христови, и в признателност и почит целува благия му архипастирски образ и десница и ведно заявява: Нам „такъв архиерей ни и трябваше: свят, незлоблив, непорочен" (Евр. 7:26). Защото „бащината благословия утвърдява домовете на децата" (срв. Сир. 3:9) и чрез нея ние всички затвърдяваме своята надежда, че чрез този „силен светилник, сам пазещ неугасима светлината на спасението" (св. Максим Изповедник, Умозрителни глави 221) приемаме Божията сила и пребиваваме в Светлината.

Слава на Бога, Който така нас чрез Вас е облагодетелствал!

 

Приемете, Ваше Светейшество, чрез този музикален днес събор на класическата и църковна музика от името на Вашите събратя, синодалните архиереи, на клира и миряните, нашия най-топъл и сърдечен поздрав на благодарност и пожелание да сте ни все така жив и крепък, духовен образец на бодрост и сила, на изпълване с премъдрост за достойното Ви първосветителско служение на Българската православна църква.

Честит имен ден, Ваше Светейшество!

21 януари 2012 г.

Зала „България"

София

 

Последна промяна: 12.01.2017 г.