ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » ОФИЦИАЛНИ ДОКУМЕНТИ » ПАТРИАРШЕСКИ И АРХИЕРЕЙСКИ СЛОВА » Съболезнователно слово при опелото на блаженопочиналия Доростолски митрополит Иларион

Съболезнователно слово при опелото на блаженопочиналия Доростолски митрополит Иларион

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РУСКАТА И РУМЪНСКАТА

ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ,

ПОЧИТАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ГРАЖДАНСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ,

ВСЕЧЕСТНИ ОТЦИ,

ОПЕЧАЛЕНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

С прискръбно сърце приехме вестта за кончината на обичния ни събрат и предан съработник на Божията нива Доростолския митрополит Иларион. Отмина във вечността един истински Христов следовник, посветил целия си живот в многолетно служение Богу и на светата Му Църква, в изпълнение на дълг и църковно послушание повече от 70 години в духовен сан като учител-възпитател, протосингел, инспектор, игумен, началник Културно-просветен отдел при Св. Синод, викарий, управляващ Великотърновска епархия и в продължение на 6 години от 2003 година - Доростолски митрополит.

В лицето на митрополит Иларион Св. Синод имаше в своя състав усърден труженик, верен съратник в защита на църковното единство и каноничност, духовен стожер за съхраняването на светото Православие, изявен литератор и църковен поет, мъдър наставник и одухотворен изповедник. При него намираха утеха и полезен съвет духовници и миряни, млади и възрастни, заможни и бедни, радостни и скръбни.

Добър и верен раб Христов, митрополит Иларион неизменно следваше пътя на Христовото съвършенство с топла грижа за поверените му души.

Носител на църковни награди, той получи и високо държавно отличие - орден „Св. св. Кирил и Методий" І степен за заслугите му в областта на духовния опит, богословското знание, църковната история и литература.

Боголюбив и скромен, той не пожела да произнасяме надгробни слова в негова чест. Наш дълг обаче е да изразим своята дълбока признателност към обичния архиерей, отдал живота си в неизменна вярност и служение Богу, оставил светъл пример на духовно бодърстване и пламенна любов към Христа и светата Му Църква.

От името на Св. Синод и от свое име изразяваме сърдечни съболезнования на честния клир и православното изпълнение на Доростолска епархия, на всички родственици, близки и почитатели на упокоилия се в Господа митрополит Иларион и възнасяме топла молитва към Подателя на живота да му дарува светъл път към вечността и блажен покой в селенията на праведните.

БОГ ДА ГО ПРОСТИ!

ВЕЧНАЯ ПАМЯТЬ!


ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† М А К С И М

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ


30.10.2009 г., катедрален храм „Св. ап. Петър и Павел", гр. Силистра

Последна промяна: 12.01.2017 г.