ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Софийска епархия - Църковни организации

Енорийски центрове и църковни училища в София

Енорийските центрове и неделните училища в София отвориха врати в началото на месец октомври с тържествени водосвети. През последните години в повечето от столичните храмове бяха развити различни форми на енорийска дейност: курсове за деца и възрастни, неделни училища, различни социални инициативи с постоянен и епизодичен характер.

В помощ на столичани, които биха искали да научат повече за православната вяра и да участват по-активно в църковния живот, предлагаме следната информация:

Енорийският център при храм "Св. св. Кирил и Методий" (ул. „Г. Вашингтон” № 47, до Женския пазар, тел. 02 983 14 85 или 0878 44 54 57). 

Енорийският център при храм "Св. св. Кирил и Методий" има богата история. Той е построен като салон с трапезария през 1928 г., а екстериорът му е в съвършена хармония с архитектурния стил на храма. Главен двигател на този проект е тогавашният председател на църковното настоятелство, свещ. Христо Балабанов, който е вдъхновил и откриването на безплатната ученическа трапезария при храма. Енорийският център става едно от водещите духовни средища в църковния живот на столицата. През годините той едновременно подпомага и реализира духовно-просветните, културните и социално-благотворителните проекти на храмовото духовенство и църковното настоятелство. В Енорийския център заработва създаденият още през 1910 г. просветно-благотворителен кръжок "Света Троица", който се нагърбва с издирване и финансово подпомагане на крайно бедни и болни хора от цяла София. Две години след построяването му, под ръководството на протойерей Никифор п. Теофилов на 21 май 1930 г. се основава Православно християнско братство, което по-късно излъчва две нови православни организации: Железничарско християнско дружество "Св. Атанасий" и Дружество за закрила на домашните помощнички "Св. Василий Велики". Всички те в продължение на много години организират беседи, духовни концерти, летувания, поклоннически екскурзии, благотворителни акции, които оставят в общественото съзнание на столичани дълбоки следи на християнско благочестие.

Днес с благословението и под ръководството на председателя на храма иконом Александър В. Георгиев Енорийският център отново е ключов просветен и културен център, притегателно православно средище както за софиянци, така и за православни християни от цялата страна и чужбина. Не спира потокът от хора, които желаят да се приобщят към дейностите, развивани в центъра. В Енорийския център се провеждат образователни Курсове по Православие - в тях се обучават възрастни в 5-годишен лекционен цикъл. Преподавател е д-р Десислава Панайотова - тел. 0878 44 54 57.

Подробности в: http://symvol.org/simvolnavqrata/index.php/2016-01-17-16-49-44/kursove-po-pravoslavie

Организират се православни беседи, семинари и конференции; безплатни консултации по въпроси, свързани с Православието, религиите и сектите. Провеждат се ежемесечни открити лекции с аудио- и видеоматериали; ученически беседи, празници и викторини; концерти, представяния на православни книги.

В Енорийския център се организират и базари за свещена утвар и църковни произведения на изкуството.

Тук работят: Школа по иконопис; Школа по църковна дърворезба; Център за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий" - за православна просвета и противодействие на сектантството; Школа по източноцърковно пеене; Енорийски издателски център за православна литература; Трапезария.

Енорийският център поддържа православно църковно  училище за деца в норма от 1 до 12 кл. (занятията са в неделя). Материалът, който се изучава, включва запознаване с основните библейски събития и личности, както и подробно обяснение и тълкуване на православното литургийно последование и православните празници. Целта е да се създаде у децата здрава ценностна система, която заедно с придобитите знания да помогне в изграждането им като облагородени чрез Православието личности.

В Енорийския център от 2007 г. работи и православно църковно училище за слухоувредени деца, в което чрез средствата на жестомимичния език, музиката и практическите посещения и занимания в храма се приобщават към св. православна вяра деца със специални образователни потребности. Така Църквата осъществява своята просветна и социална мисия към тези в нужда, към най-малките и уязвими членове на нашето общество.  Ръководител на училището е г-жа Силвана Павлова.

Подробности за дейностите на храм "Св. св. Кирил и Методий" вижте в официалния му сайт: http://symvol.org/simvolnavqrata/

Към Руската църква "Св. Николай Чудотворец" е организирано съботно-неделно училище за деца, което активно функционира повече от десет години. Пръв учител в него е Иван Добрев, понастоящем свещенослужител на о. Крит. Училището започва да работи с една група от 5-6 деца. Заниманията се провеждат в криптата на храма, в стая, непосредствено до гроба на архиепископ Серафим Соболев. След усърдната работа на богослова г-жа Нина Живкова, която сега работи с децата, днес групите са 4, разделени по възраст, обхващащи от 4 до 18-годишни. Освен занятия по вероучение се провеждат и занимания по пеене и рисуване. Усилията на преподавателките са насочени към създаване на детски колектив, среда за творческо развитие на децата. Не само ограмотяване в православната вяра, а живот във вярата. С тържествен водосвет и молитва за преуспяване в преподаваното учение започна учебната година в Руската църква. Йеромонах Зотик, изпълняващ длъжността предстоятел на храма, благослови децата, препълнили криптата, и раздаде грамоти на тези, които със свои творби са участвали в международния фестивал "Славянский путь", проведен в Троице-Сергиевата лавра. По повод откриването на учебната година ученици от трета група бяха подготвили представление, чийто сюжет, сценарий и декор бяха сами измислили и изработили. По стените и мебелите в стаята, където се провеждат заниманията, бе подредена фотоизложба, която разказваше за поклонническите пътувания на родители и деца от училището, както и за първия самостоятелен летен лагер, проведен в Батошевския манастир, сближил децата и показал им на практика как се живее в единство и любов.

За контакт: 0889 93 45 72.

В храм "Св. Седмочисленици" работи Енорийският център "Св. Горазд". От 20 години към храма има Неделно училище, в което се обучават деца и възрастни. До откриването на енорийския център занятията са провеждани на втория етаж в сградата на ул. "Граф Игнатиев" № 50. Вече има специално приготвено за нуждите на Енорийския център помещение на последния етаж. Енорийският център "Св. Горазд" е открит през ноември 2008 г. Създадени са условия за срещи и беседи след неделните служби. Беседите се редуват с прожекции на филми за свети места, чудеса и чудотворни икони. Поклонническите пътувания са утвърдена и наложена вече форма на енорийския живот. Всяка събота или неделя се извършват пътувания до близки и далечни манастири в страната. Една от поставените цели е обиколка на манастирите от Софийската Мала Света гора. За 14 октомври, Петковден, се организира пътуване до Чапърленския и до Годечкия манастир. Неделното училище при храм "Св. Седмочисленици" се ръководи от г-жа Валя Кантарджиева и провежда занятията с деца в неделя от 12,00 ч., а с възрастни от 11, 00 ч.

Младежкия православен център към старинния храм "Св. Петка". Младежкият православен център е създаден през 2007 г. и си е поставил за цел да осъществи културно-образователна програма, която включва неделно училище за деца и беседи за възрастни; към центъра е създадено издателство "Елеон", което издава книги и месечното списание "Православна вяра"; организира курсове по интереси, от които активно работят компютърният и този по гръцки език, осъществяват се тематични изложби и поклоннически пътувания. Базата на младежкия център разполага с видеостена, компютърен клуб и библиотека, която се ползва като читалня и заемна.

Eнорийският център "Покров Богородичен" се намира в криптата на храм "Покров Богородичен ­ Всех скорбящих Радост". Всяка година под ръководството на духовенството на храма в него се провеждат разнообразни църковно-образователни курсове, предназначени за всеки, желаещ да научи повече за православната вяра и живота в Църквата. Курсовете за възрастни включват катехизис (основни истини на вярата), библейски курс, източно-църковно пеене, иконопис, стенопис и дърворезба. Заниманията се провеждат веднъж седмично от квалифицирани преподаватели с дългогодишен опит в съответната област. През летните месеци се организират пленери и православни курсове в манастири.

Заниманията с деца включват вероучение, тригодишна школа по иконопис и музикални занимания за деца ­ от 6-месечни до 3-годишни. По време на училищните ваканции за по-големите се предлага православен градски лагер, в който с децата се провеждат занимания по вероучение, рисуват, пеят, играят в двора на църквата, посещават някои от софийските манастири. Енорийският център разполага с библиотека от около 2 000 заглавия православна и художествена литература. Дейността на центъра включва и подпомагане на деца, лишени от родителски грижи, както и на възрастни хора, изпаднали в затруднено положение. С особена благодарност се приемат дарения, парични и във вид на хранителни продукти, които се разпределят всеки месец между 40-50 човека в изключително тежко материално и здравословно положение (многодетни и самотни майки, сираци, хронично болни, хора с увреждания). Енорийският център предоставя за ползване отлично оборудвани помещения, подходящи за провеждане на семинари и конференции с до 50 участници.

Повече информация за дейностите на Енорийския център "Покров Богородичен" и за предоставяните услуги може да се получи на адрес: София, ул."Г. Д. Зографина" № 2 (зад хотел "Родина").

Храм "Св. Параскева" на ул. "Раковска" провежда курсове по катехизис за възрастни. Лекциите се провеждат всяка неделя след светата Литургия, в административната сграда, която се намира в двора на църквата. По актуални теми вземат участие лектори ­ гости от Богословския факултет към СУ. Храмовото духовенство предвижда тази година да организира фестивал на църковното пение.

Манастирът "Св. ап. Петър и Павел" в с. Долни Лозен, Софийско, организира неделно училище за деца от 1 до 8 клас. Занятията ще се ръководат от богослов и ще се провеждат всяка събота от 13, 00 ч. в манастира.

Съществува и църковно училище при храм "Преображение Господне" в кв. "Лозенец". Училището работи от 2004 г. Сформирано е спонтанно поради необходимостта да се откликне на духовните потребности на миряните от енорията. Посещава се от младежи и хора на средна възраст. В началото е доста трудно поради липсата на място за провеждане на заниманията. Но сега, благодарение на усилията на предстоятеля иконом Василий (Сарян) и църковното настоятелство, училището има собствена стая и разполага с много добра аудио-визуална техника. В първите години лекциите се провеждат всеки неделен ден след светата Литургия от г-жа Милена Йоцова, а понастоящем - от г-н Асен Велчев. Разглеждат се теми от Стария и Новия Завет, тълкувание на евангелското четиво за деня и апостолския текст, запознаване с учението на светите отци и с тайнствата на Православната църква, като се обръща особено внимание на нравствените теми с актуална проблематика (напр. биоетика). В програмата е заложено един път в месеца да се представят филми с православно съдържание. Организират се поклоннически пътувания.

Житарна

На ул. "Гургулят" № 27 (по посока на НДК от ул. "Витоша" вдясно, на ъгъла с ул. "Цар Асен") в София работи къщата-магазин "Салон" ("Salon"), в който можете да намерите църковно жито, просфори, ритуални хлябове, козунаци и разнообразен асортимент от солени и сладки кулинарни произведения, вкл. и такива за постните периоди и дни.

Тел.: 02/ 952 26 25

Е-мейл: salon@mb.bia-bg.com

Адрес: http://bg-salon.com/kontakti

Подробности можете да намерите в: http://bg-salon.com/ 

 

Весела ИГНАТОВА

Десислава ПАНАЙОТОВА


img/top.jpg


Последна промяна: 12.01.2017 г.