ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Св. Литургия

Думата литургия в превод от гръцки език означава обществено дело, служение, служба. С течение на времето тя получила значение на обществено богослужение, по-специално ­ на тайнство св. Евхаристия или св. Причастие.

 

Светата Литургия е център на православно-християнското богослужение. Тя е спомен за Тайната вечеря на Господ Иисус Христос с апостолите, станала преди кръстните Му страдания; спомен е и за изкупителната Му смърт. Литургията символично изобразява по-важните моменти от земния живот на Господа. Тя е нашето безкръвно жертвоприношение. През време на св. Литургия, при приемане на св. Причастие, под вид на хляб и вино, ние приемаме Тялото и Кръвта Христови, чрез които осъществяваме напълно и действително общението си с Бога.

 

Учредяване на св. Евхаристия. На Тайната вечеря Христос взел хляб, благословил го, благодарил, преломил го и, раздавайки го на Своите ученици, казал: „Вземете, яжте: това е Моето тяло!" (Мат. 26:26). След като привършил вечерята, Спасителят взел чашата, подал я на учениците Си и казал: „Тая чаша е новият завет в Моята кръв; това правете, колчем пиете, за Мой спомен!"
(1 Кор. 11:25).

Верни на това Господне поръчение, св. апостоли и първите християни се събирали по къщите и преломявали хляб и по дадения от Христос пример, се причастявали с пречистото Тяло и Кръв Христови. Това приобщение с Господа се е придружавало с молитви и песнопения. Така били положени основите на св. Литургия.

 

Различни литургийни последования. В древната Църква е имало много литургийни чинове. Днес обаче в Православната църква се употребяват само три: Златоустова, Василиева и Преждеосвещена или литургия на Предосветените дарове, съставена от св. Григорий Двоеслов.

Св. Литургия се състои от три главни части: проскомидия (приношение), учителна или „литургия на оглашените" (така се нарича тая част, защото в нея се предлагат на християните четива из апостолските послания и св. Евангелие и поучения върху тях; и още, защото само на нея можели да присъстват и оглашените, т.е. готвещите се за св. Кръщение) и тайноизвършителна или „литургия на верните" (нарича се тъй, защото през време на тая част става освещаването на св. Дарове и защото на нея могат да присъстват само верните, т.е. приелите св. Кръщение.)

.

 

Последна промяна: 12.01.2017 г.