ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Старинният столичен храм "Св. Петка" отпразнува своя храмов празник

14 октомври 2013 22:50, Софийска митрополия
Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”

С архиерейска света Литургия бе отбелязан храмовият празник на митрополитския храм „Св. Петка”-стара в столицата, който се намира на ул. „Калоян”. Този древен храм в центъра на столицата от стотици години непрестанно събира вярващите на обща молитва към Бога.

И тази година в празничния ден, когато Църквата почита преподобна Петка Епиватска - 14 октомври, хиляди християни се отправиха към старинния храм, за да благодарят на светицата и отново да я помолят за защита и закрила.

Храмът и дворът на църквата се оказаха тесни, за да поберат богомолците, които искаха да участват молитвено в богослужението. Мнозина пристъпваха към храмовите свещеници, за да осветят своите дарове, подготвени за празника, да се поръсят със светена вода за благословение, да се осветят с молитва за лично вразумление или да се изповядат за собствено очистване.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит празничното богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон, председател на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски“.

В съслужение с него в св. Литургия взеха участие архимандрит Теофан, предстоятелят на тържествуващия храм ик. Николай Николов, ик. Василий Сарян, предстоятел на храм „Преображение Господне“, ик. Александър Георгиев, предстоятел на храм „Св. Кирил и Методий“, и митрополитският дякон Иван Петков.

За да почетат светицата и вземат молитвено участие в богослужението, в храма бяха дошли представители на държавната власт, сред които и кметът на град Кюстендил, г-н Петър Паунов.

За молитвеното настроение на многобройните вярващи допринесе и мъжкият хор при храма, който изпълни църковните песнопения под вещото диригентство на г-н Георги Миков.

В края на литургията след като десетки християни се причастиха със св. Тайни, празнично слово произнесе епископ Тихон. С присъщата си емоционалност и пламенност владиката се обърна към многобройните миряни и сподели свои лични преживявания в този емблематичен за София храм. В своето слово той още каза:

„Този храм е известен и като "храмът с двете врати". Тук софиянци идваха за тайна молитва, макар и да знаеха, че са наблюдавани. Тук идваха да се молят цели семейства във времето, когато официално бе забранено… Днес всичко е позволено, но християните са малко. Не трябва да се оправдаваме само с комунистическата власт, макар че тя отне на хората достойнството, на някои дори живота. Отне им правото да изповядват своята вяра, да разговарят с децата си по религиозни въпроси и мнозина принуди да правят компромиси, за да се сдобият с добра работа. Днес всички ние - духовници, държавници, интелектуалци, хора на изкуството - сме виновни за липсата на духовен живот в нашето общество. Докарахме се до положение, че не можем да различаваме кое е духовен живот и кое е забавление. Замисляме ли се за културата, на която ни учи телевизията? Дава ли ни тя духовно знание и издигане...“ - каза в своето слово еп. Тихон и пастирски настави: „Всеки от нас трябва да се моли Бог да не го оставя в изнемога. Не мога да ви обещая, че животът ви ще бъде лесен - това ще бъде една безсрамна лъжа, но мога да ви обещая, че ако вие се обърнете към Бога, Той няма да ви остави в изнемога. Каквото и да ви се случи, все ще имате сили да го преодолеете.

В този свят храм много сълзи са пролети, много молби са изказани, много надежди са очаквани и ние сме наследници на всичко това. Нека се постараем духовните разбирания да издигнат нашите сърца, онези които ни заобикалят да усетят този духовен подем и тогава действително ще започнем да градим християнското общество, което ни е определено още от нашите деди. Бог да ви благослови и света Петка да ви закриля през всички дни на живота ви!“ - каза владиката и благослови църковното изпълнение.

След духовното угощение в храма църковното настоятелство беше подготвило ароматно ястие, което отец Николай освети и бе раздадено на всички, дошли да почетат светицата.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки

Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Г-н Георги МиковПетковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Архимандрит ДионисийПетковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”Петковден в митрополитския храм „Св. Петка”
« предишна новинаследваща новина »