ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПОЗДРАВИТЕЛНО СЛОВО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ КЪМ ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ

27 октомври 2013 18:11, Българска Патриаршия
Патриарх Неофит поздравява новоизбрания Западно- и Средноевропейски митр. Антоний

Скъпи читатели на Официалния сайт на Българската патриаршия, днес е знаменателен и твърде радостен ден, защото Българската православна църква се сдоби с нов епархийски митрополит - Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който от днес вече е събрат на архиереите - членове на Св. Синод и същевременно - архипастир на нашата Западно- и Средноевропейска епархия! Във връзка с проведения днес Каноничен избор ви предлагаме ПОЗДРАВИТЕЛНОТО СЛОВО към новоизбрания митрополит Антоний, произнесено в приемния салон на Синодалната палата от страна на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, с което той поздравява от свое име и от името на Св. Синод избрания с пълно единодушие митрополит Антоний.

~~~

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

След овакантяването на Западно- и Средноевропейския епархийски престол, съгласно Устава на БПЦ – БП се пристъпи към избор на нов митрополит на епархията.

След изпълнение на всички изисквания, Епархийският избирателен събор в гр. Берлин посочи от каталога на достоизбираемите епископи двама, единият от които сте Вие.

Днес Ние и Светият Синод, след усърдна към Бога молитва, извършихме Каноническия избор и определихме Вас, Високопреосвещени Владико, за Западно- и Средноевропейски митрополит.

От днес Вие сте архипастирят на всички православни българи, живеещи извън пределите на Родината, в страните, намиращи се в диоцеза на Западно- и Средноевропейската епархия.

Пред себе си имате светлия пример за достойното и отговорно служение на блаженопочиналия патриарх Максим (светла му памет), през чието светителстване е основана тази млада по години, но богата по дух и традиции епархия. Продължете делото на Вашия предшественик - бившия митрополит Симеон, в нейното благоустрояване и духовно възрастване. Проповядвайте Христовото Слово с думи и дела „Служете Господу със страх и радвайте се (пред Него) в трепет“ (Пс.2:11).

Молитвено благопожелаваме Всещедрият Бог да Ви обдари със Своите милости за успешни и благоплодни архипастирски трудове за полза на светата ни Църква, благочестивото Ви паство и упование в нашето братско съдействие и подкрепа.

Изпращаме Ви във Вашия епархийски център с искрена обич и увереност, че всякога ще пребъдвате в страх Божий, крепка вяра и себеотвержена любов.

В отговорното си служение да имате сътрудничеството на благочестивия клир и паство на Богодарованата Ви епархия.

С непрестанен стремеж следвайте спасителния жертвен подвиг на Великия Пастиреначалник Господа Нашего Иисуса Христа.

На многая и благая лета!

На добър час, Високопреосвещени Владико!

 

София, 27.10.2013 г.

Снимки

Патриарх Неофит поздравява новоизбрания Западно- и Средноевропейски митр. Антоний Западно- и Средноевропейски митрополит АНТОНИЙ
« предишна новинаследваща новина »