ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ректорът на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" архимандрит Сергий навърши 60 години

17 ноември 2009 11:26, СДС "Св. Иван Рилски"
Архим. Сергий

Днес, 17 ноември, деня на св. Григорий, епископ Неокесарийски чудотворец, ректорът на Софийската духовна семинария Негово Високопреподобие архимандрит Сергий навърши 60 години. По този повод семинарската общност честити личния празник на архим. Сергий, като му пожела крепко здраве, много духовни сили, благословено служение на светата ни Църква и все така, с любов и търпение да изпълнява успешно дълга си на духовен пастир на възпитаниците на Софийската духовна школа за преуспяването им във високите полета на богословската наука. Заедно с благопожеланията семинарското духовенство, преподавателите, служителите и семинаристите изпяха за 60-ия рожден ден на архимандрит Сергий “Многая лета”.

На многая и благая лета, Ваше Високопреподобие!

Архимандрит Сергий / със светско име Живко Николов Шапков / е роден на 17 ноември 1949 г. в с. Делчево, обл. Благоевград. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” – гара Черепиш през 1969 г., а Духовната академия „Св. Климент Охридски” – през 1973 г. В периода 1975-1983 г. е преподавател в Семинарията в Черепиш. През 1983 г. е ръкоположен за свещеник и в продължение на 22 години /1983-2005/ е предстоятел на столичния храм „Преображение Господне”, кв. "Лозенец". В началото на 2005 г. е постриган в монашество от Старозагорския митрополит Галактион с името Сергий, на преп. Сергий Радонежки чудотворец, и е назначен за игумен на Шипченския манастир „Рождество Христово”. На 3 март същата година е възведен в архимандритско достойнство. Като игумен на Шипченския манастир, върнат на БПЦ в края на 2004 г., след като преди това е бил иззет от държавата и превърнат в музей, архимандрит Сергий обновява сградите, възстановява монашеското братство и църковния живот в светата обител.

От 1 декември 2005 г. до края на месец юни т. г. е ректор на Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий”, а от 1 юли т. г. и понастоящем е ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”.

Текст: Мария Братинова
Озвучаване: Владислав Трифонов

Снимки

Ректорът архим. Сергий (Шапков)

Аудио

Архимандрит Сергий навърши 60 години

« предишна новинаследваща новина »