ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновление на храм „Св. Димитър Солунски” в гр. Габрово, кв. "Етъра"

30 ноември 2009 17:05, Великотърновска митрополия
Начало на чина обновление на храм

На 29 ноември 2009 г. в габровския квартал "Етъра" беше извършено обновление на един изцяло реставриран храм, посветен на св. Димитър Солунски. В неделния ден много габровци бяха дошли, за да вземат участие в това духовно тържество и да изкажат благодарност и признателност на всички, които спомогнаха да бъде възвърнато благолепието на кварталната енорийска църква.

Преди началото на божествената св. Литургия Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий извърши водоосвещаване и освети елей, необходими за чина на обновлението на храм.

След литията всички богомолци бяха поръсени със светена вода лично от архиерея и помазани с осветен елей.

В обновения храм митрополит Григорий положи и нов св. антиминс, като пожела върху него да бъде многократно извършвана св. Евхаристия.

В първата след обновлението архирейската света Литургия взеха участие прот. Йонко Веселинов и свещ. Руслан Личев, като молитвено участие взеха председателят на храм „Св. Димитър Солунски”- прот. Стефан Стефанов, и почти всички габровски свещеници.

Отец-председателят напомни на присъстващите историята на обновения храм, който е построен от известния Уста Генчо Големия, ученик на Уста Кольо Фичето. Интересен факт е, че за издигането му основна заслуга има вдовицата баба Йосифица Семовата, която дарява бащината си къща с двора, за да може точно на това място да бъде построена църквата. Тя многократно дарява суми за строежа и помага в най-критичните моменти с финансова помощ.

В този неделен ден Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий и всички присъстващи изказаха своите благодарности на г-н Цветан Василев и г-н Румен Панчев, основни дарители за възстановяването на храм „Св. Димитър Солунски”. Епархийският митрополит не скри радостта си от постигнатото и благодарността си към двамата дарители, като припомни, че преди всичко те са духовно богати с широките си сърца.

За пример послужи и прочетеното литургийно евангелие, в което Господ Иисус Христос показва ясно на един богат човек какво трябва да направи, за да наследи Царството Божие. Благодарение на тези двама духовно зрели приложници храмът бе реставриран напълно и ще отвори врати за всички габровци, търсещи упование в Бога.

Отец Стефан зарадва присъстващите с новината, че от месец декември ще започнат да се изнасят уроци по вероучение в обновения храм, което да спомогне за утвърждаването на вярата и да се запази българщината в душите на местните християни.

Текст: свещеник Руслан Личев
Озвучаване: Владислав Трифонов

Снимки

Богомолният народПолагане на новия антиминсОбновлениеОсновният дарителПреди св. ЛитургияПо време на Великия вход

Аудио

Обновление на храм „Св. Димитър Солунски” в гр. Габрово

« предишна новинаследваща новина »