ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ТРОЕН ПРАЗНИК НА СЛИВЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

05 ноември 2014 09:26, Сливенска митрополия
ТРОЕН ПРАЗНИК НА СЛИВЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ИОАНИКИЙ

На 4 ноември 2014 година - деня, в който се чества паметта на св. Йоаникий Велики, в гр. Сливен се състоя скромно и мило църковно тържество. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит ЙОАНИКИЙ чества троен празник – имен ден, 75-годишен юбилей и 35 години от избирането му за Сливенски митрополит.

Да поздравят дядо Йоаникий и да станат съпричастни на духовната радост, обзела през този ден всички православни християни от Сливен и епархията, дойдоха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, синодалните архиереи: Великотърновски митрополит Григорий, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, архимандрит Герасим - главен секретар на Св. Синод, архимандрит Филип - представител на Московския патриарх в София, архимандрит Зотик от Руската църква в София, представителят на Румънския патриарх в София ставрофорен иконом Нелуц Опря, както и народните представители от 21 Сливенски избирателен район, областните управители на Сливен, Бургас и Ямбол, кметовете на Сливен, Бургас и Ямбол, представители на държавни и общински учреждения, на обществени организации, архиерейски наместници, свещеници и игумени на манастири от Сливенска епархия, бизнесмени, близки и приятели на Митрополита и стотици православни християни от епархията.

В 8.30 часа мелодичните камбани оповестиха началото на литийно шествие от сградата на митрополията до катедралния храм ”Св. Димитър”. При тържествено пеене на „Достойно ест” Негово Светейшество и придружаващите го архиереи влязоха в храма. Св. Литургия отслужи Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, в съслужение с архиереите гости на тържеството и свещеници от епархията. В края на св. Литургия бе отслужен молебен за здраве и дълголетие на митрополит Йоаникий.

От името на Св. Синод, Негово Светейшество прочете поздравителен адрес към юбиляра, а от името на Сливенския епархийски съвет, клира и православното изпълнение от Сливенска епархия поздравление поднесе Агатополският епископ Йеротей, викарий на митрополита. Поздравления поднесоха и архимандрит Филип от името на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, ставрофорен иконом Нелуц Опря от името на Румънския патриарх Даниил. Митрополит Йоаникий получи поздравителни адреси от министър-председателя на Република България г-н Георги Близнашки, председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, народни представители, областни управители, кметове на общини от Сливенска епархия, ръководители на държавни и общински ведомства. Дядо владика бе поздравен и от множеството православни християни, изпълнили катедралния храм в този ден.

В отговор Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий развълнувано благодари на всички, които са го почели в този забележителен за него ден.

Така завърши изпълненият с радост и тържественост исторически ден, в който св. Църква отпразнува паметта на св. Йоаникий Велики. Скромното църковно тържество беше заслужена награда за Негово Високопреосвещенство, който отдава всичките си сили, знания и духовна ревност за благото на Българската православна църква и за преуспяването на православния български народ.

Нека от все сърце пожелаем на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий още много години да бъде здрав и да служи като пример за подражание на всички, които обичат Православната църква и желаят да й служат вярно и всепредано.

На многая лета, Високопреосвещени владико !

 

 

Снимки

ТРОЕН ПРАЗНИК НА СЛИВЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ИОАНИКИЙТРОЕН ПРАЗНИК НА СЛИВЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ИОАНИКИЙТРОЕН ПРАЗНИК НА СЛИВЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ИОАНИКИЙТРОЕН ПРАЗНИК НА СЛИВЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ИОАНИКИЙ
« предишна новинаследваща новина »