ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Русенският митрополит Наум възглави зимния празник на Зографския манастир

18 ноември 2014 15:52, Русенска митрополия
Св. Литургия в Зографския манастир

По покана на Свещения Кинотис на Света Гора и братството на българския манастир „Св. Георги” и по решение на Св. Синод на БПЦ-БП, от 14 до 17 ноември 2014 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум посети Градината на Божията майка – Атон, за да отслужи св. Литургия за зимния празник на Зографската света обител - 3/16 ноември. Архиереят се придружаваше от архим. Антоний, игумен на Басарбовския манастир, свещ. Милен Цветков, председател на църковното настоятелство при русенския храм „Св. Петка”, и свещ. Кирил Синев, ефимерий при русенския храм „Възнесение Господне”.

На 15 ноември митрополит Наум възглави всенощното бдение в светата обител.

На следващия ден той отслужи св. Литургия, в която взеха участие братя на обителта, както и свещенослужители от Българската и от Руската православна църква. След освещаването на коливото по традиция се извърши литийно шествие с чудотворната икона на св. Георги Победоносец, в което взеха участие множеството честни поклонници.

По време на празничния обяд митрополит Наум произнесе слово ( http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=156458 ).

В ранния следобед българската църковна делегация се поклони в манастирите „Констамонит” и „Дохиар”.

Последва посещание на Карея - столицата на монашеската република, където в Протатския храм се намира оригиналът на иконата „Достойно есть”. В епистасията се проведе разговор между нейни представители и българската делегация, след което се размениха паметни подаръци.

В края на деня българските поклонници посетиха килията „Милопотамо”, в която се е подвизавал вселенският патриарх Йоаким III, чието служение е свързано с българските земи.

Пресвета Богородице, спаси нас!

Снимки: Атанас Димитров

Снимки

Св. Литургия в Зографския манастирСв. Литургия в Зографския манастирОбличане на архиереяПостригване на иподякони от ЛомПостригване на иподякони от ЛомПостригване на иподякони от ЛомСв. Литургия в Зографския манастирСв. Литургия в Зографския манастирСв. Литургия в Зографския манастирСв. Литургия в Зографския манастирКаденеКаденеСв. ЛитургияСв. Литургия в Зографския манастирЧетене на св. евангелиеПсалтите от БългарияКаденеВелик входВелик входКоливотоМощи на св. ГеоргиПричастяване с Кръвта ХристоваЧудотворната икона на св. ГеоргиОсвещаване на коливотоЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияИконатаЛитияЛитияМанастирътЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияВ храмаРаздаване на нафоратаВ манастираВ манастираБлагославяне на трапезатаВ трапезариятаМитрополит Наум произнася слово
« предишна новинаследваща новина »