ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Русенският митрополит Наум възглави зимния празник на Зографския манастир

18 ноември 2014 15:52, Русенска митрополия
Св. Литургия в Зографския манастир

По покана на Свещения Кинотис на Света Гора и братството на българския манастир „Св. Георги” и по решение на Св. Синод на БПЦ-БП, от 14 до 17 ноември 2014 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум посети Градината на Божията майка – Атон, за да отслужи св. Литургия за зимния празник на Зографската света обител - 3/16 ноември. Архиереят се придружаваше от архим. Антоний, игумен на Басарбовския манастир, свещ. Милен Цветков, председател на църковното настоятелство при русенския храм „Св. Петка”, и свещ. Кирил Синев, ефимерий при русенския храм „Възнесение Господне”.

На 15 ноември митрополит Наум възглави всенощното бдение в светата обител.

На следващия ден той отслужи св. Литургия, в която взеха участие братя на обителта, както и свещенослужители от Българската и от Руската православна църква. След освещаването на коливото по традиция се извърши литийно шествие с чудотворната икона на св. Георги Победоносец, в което взеха участие множеството честни поклонници.

По време на празничния обяд митрополит Наум произнесе слово ( http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=156458 ).

В ранния следобед българската църковна делегация се поклони в манастирите „Констамонит” и „Дохиар”.

Последва посещание на Карея - столицата на монашеската република, където в Протатския храм се намира оригиналът на иконата „Достойно есть”. В епистасията се проведе разговор между нейни представители и българската делегация, след което се размениха паметни подаръци.

В края на деня българските поклонници посетиха килията „Милопотамо”, в която се е подвизавал вселенският патриарх Йоаким III, чието служение е свързано с българските земи.

Пресвета Богородице, спаси нас!

Снимки: Атанас Димитров

Снимки

Св. Литургия в Зографския манастирСв. Литургия в Зографския манастирОбличане на архиереяПостригване на иподякони от ЛомПостригване на иподякони от ЛомПостригване на иподякони от ЛомСв. Литургия в Зографския манастирСв. Литургия в Зографския манастирСв. Литургия в Зографския манастирСв. Литургия в Зографския манастирКаденеКаденеСв. ЛитургияСв. Литургия в Зографския манастирЧетене на св. евангелиеПсалтите от БългарияКаденеВелик входВелик входКоливотоМощи на св. ГеоргиПричастяване с Кръвта ХристоваЧудотворната икона на св. ГеоргиОсвещаване на коливотоЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияИконатаЛитияЛитияМанастирътЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияВ храмаРаздаване на нафоратаВ манастираВ манастираБлагославяне на трапезатаВ трапезариятаМитрополит Наум произнася слово
« предишна новинаследваща новина »