ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеско слово по повод 90-годишнината от освещаването на ПКСХП "Св. Александър Невски"

23 ноември 2014 13:37, Българска Патриаршия
Българският патриарх Неофит произнася словото си

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, досточтими отци, уважаеми представители на държавната власт!

Братя и сестри,

Отбелязахме тържествено 90-годишнината от освещаването на храм-паметника „Св. Александър Невски” - символ на националната ни историческа памет и православното християнско самосъзнание на българския народ, естествено средоточие на църковния и обществения живот в страната ни.

Замислен като храм-паметник, „в който да се възнасят молитви към Всевишния за благоденствието на Царя-Освободител и неговия народ и за упокоение душите на падналите за освобождението на България герои”, строежът му в скоро време се превръща в общонародна кауза и дело.

Храмът се строи и благоукрасява почти половин век от решението на Учредителното събрание в Търново за построяването му до освещаването през септември 1924 г. Бурите на политическите събития не прекършват у нашите предци решението да се издигне този величествен паметник на българската благодарност.

От самото си освещаване храмът „Св. Александър Невски” е действащ православен храм, в който ежедневно се възнасят молитви към Бога за целокупния български народ, българските власти и нашето войнство. Той е главен храм на православния български народ, а след възстановяването на Българската Патриаршия - и седалище на Българския патриарх.

Честити сме, че именно в годината, в която отбелязваме 90-годишнината от освещаването на храма, след близо 100 години дебати относно собствеността на църквата, въпросът намери своето логично разрешение и Българската православна църква стана законен собственик на патриаршеската катедрала. Жест на добра воля от страна на българската държава в лицето на г-н президента и назначеното от него служебно правителство на проф. Близнашки, който засвидетелства пред българския народ и света добрите отношения между българската държава и Българската православна църква и едно мъдро държавническо отношение към духовните устои на нашата нация.

Благодарим на всички, които спомогнаха с усилия и сътрудничество това да стане факт. Благодарим на църковното настоятелство и неговия председател Преосвещения Тивериополски еп. Тихон за трудовете им по поддържането на този храм. Сърдечна благодарност и на вас, Високопреосвещени и Преосвещени архиереи, всечестни отци, братя и сестри християни, задето споделихте с нас радостта в този празничен ден!

Бог да благослови всички ни, та в единомислие, разбирателство и взаимна любов да се трудим за благото на нашето Отечество и българския народ. На многая лета!

~~~

Произнесено в ПКСХП „Св. Александър Невски“ след св. Литургия за успението на св. Александър Невски по повод 90-годишнината от освещаването на храма, 23.11.2014 г.

 

Страницата подготви: Десислава Панайотова
Снимки: Таня Вълчанова

Снимки

Патриаршеското слово повод 90-годишния юбилей на ПКСХП "Св. Александър Невски"Патриашеското слово за 90-годишния юбилей на ПКСХПИзглед към София от ПКСХП "Св. Александър Невски"
« предишна новинаследваща новина »