ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Българския патриарх Неофит по случай 100-годишнината от освещаването на Руския храм-подворие "Св. Николай Мирликийски Чудотворец"

05 декември 2014 08:24, Българска Патриаршия
Негово Светейшество Българският патриарх НЕОФИТ

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Ваши Високопреосвещенства, уважаеми представители на гражданската власт и общественост, боголюбиви отци, братя и сестри,

Като се удостоихме в този празничен и тържествен ден да участваме в светата божествена Литургия, нека да благодарим Господу за радостта от братското общение и възможността да засвидетелстваме силата на нашето единство в Господа и на жертвената любов, свързваща от века руския и българския народ. Да благодарим и за този свят храм-подворие на Московския и на цяла Русия патриарх в София, който вече цяло столетие свидетелства за неразривните връзки между нашите православни църкви и народи. Храм, който е своеобразен мост помежду ни и от който като от неизчерпаем източник до нас достигат драгоценни плодове от богатата съкровищница на руския православен дух и руската православна култура.

По Божи промисъл, именно в този храм в последните почти три десетилетия от живота си, служи един от най-духоносните отци на отминалото столетие, приснопаметният Богучарски архиепископ Серафим (Соболев).

В този храм-подворие той носеше до самата си кончина своя архиерейски и пастирски дълг и с отеческа любов обгрижваше духовно своето паство – чеда на Руската и на Българската православна църква.

В криптата на този храм, при гроба му се стича с любов и упование несекващ поток от християни, за да измолят неговото благодатно небесно застъпничество. И днес – сто години след тържественото освещаване на храма-подворие ще сме радостни като народ и като Църква да дадем своя скромен принос в процеса на подготовка за канонизацията на обичания Владика Серафим.

Можем да уверим нашата сестра – Московската Патриаршия, че подкрепяме това нейно начинание, защото мнозина в България са онези, които могат да свидетелстват за благодатната помощ на архиепископ Серафим (Соболев). Към това ни зове християнският ни дълг и съвест, и благодарността ни към Бога, че ни е изпратил, в благоприятно време, духоносния Владика Серафим.

Да даде Бог и занапред храмът-подворие на Московския и на цяла Русия патриарх в София да бъде привлекателен духовен център. Да има за настоятели все така достойни образци на пастирското служение, които следват примера и заветите на духовни пастири като архиепископ Серафим и Киевския и Московски митрополит Киприан. Защото, като имаме пред очите си примера на нашите наставници и подражаваме на тяхната вяра (Евр. 13:7), вековните българо-руски духовни, културни и църковни връзки ще имат не само своята хилядолетна история, но и благоплодно и Богоблагословено бъдеще.

В този тържествен ден бихме искали да благодарим на настоятеля на храма-подворие Негово Високопреподобие архим. Филип за усърдните му трудове по възвръщането благолепието на този свят храм и за преуспяването на духовния живот в него, както и за топлото му и братолюбиво отношение към архиереите и свещенослужителите на БПЦ.

Благопожелаваме на духовенството при храма да работи все така ревностно на отредения му от Бога виноград с неоскъдяваща пастирска грижа за прослава на Господа и Бога нашего Иисуса Христа и Неговата света Църква!

По молитвите на св. Николай Мирликийски Чудотворец и чествания днес св. ап. Андрей Първозвани да бъдем единни във вярата и изповядването на Сина Божи, да пребъдваме в онази любов, която – по думите на апостола – е „свръзка на съвършенството” (Кол. 3:14) и така да изпълним закона Христов!

Бог на мира и любовта и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!

~~~

Произнесено след божествената света Литургия в храма-подворие в София „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, 30 ноември 2014 г.

~~~

Подробен фоторепортаж:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=157582

Страницата подготви: Десислава Панайотова
Снимка: Атанас Димитров
« предишна новинаследваща новина »