ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светейшият Български патриарх Неофит изрази подкрепата на БПЦ-БП за канонизирането на архиеп. Серафим Соболев

05 декември 2014 12:57, Българска Патриаршия
Архиепископ Серафим Соболев

В Руската православна църква (РПЦ) върви процедурата по канонизацията на приснопаметния и духоносен архиепископ Серафим (Соболев), дългогодишен духовен наставник на поколения българи и руснаци и предстоятел на Руския храм-подворие “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в София през първата половина на 20 век.

На 30 ноември 2014 г., след оглавената от него св. Литургия в Руския храм и във връзка с отбелязването на 100-годишнината от освещаването му, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прочете поздравително слово. В него той заяви категоричната подкрепа на Българската православна църква-Българска Патриаршия за канонизирането на владика Серафим:

“В криптата на този храм, при гроба му се стича с любов и упование несекващ поток от християни, за да измолят неговото благодатно небесно застъпничество. И днес – сто години след тържественото освещаване на храма-подворие ще сме радостни като народ и като Църква да дадем своя скромен принос в процеса на подготовка за канонизацията на обичания Владика Серафим. Можем да уверим нашата сестра – Московската Патриаршия, че подкрепяме това нейно начинание, защото мнозина в България са онези, които могат да свидетелстват за благодатната помощ на архиепископ Серафим (Соболев).” /Пълното слово на патриарх Неофит: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=157830 /

С богоугодното дело по канонизацията на архиепископ Серафим Соболев е ангажиран и Негово Високопреподобие архимандрит Филип Василцев – предстоятел на Руското подворие у нас. И до този момент той съвестно изпълнява задачите, свързани с проучването на личността и делото на владика Серафим, координира събирането на актуални свидетелства за благодатната помощ на светителя и тяхното изпращане в Московската Патриаршия.

Във връзка с това на 2 декември 2014 г. в Секретариата на Руското подворие в София се състоя заседание в състав: архим. Филип Василцев, протойерей Владислав Цъйпин – професор в Московската Духовна Академия и виден специалист по каноническо право, член на Комисията за канонизация на светии към РПЦ, протойерей Владимир Воробьов – ректор на Православния Свето-Тихоновски хуманитарен университет (ПСТГУ), проф. дин Андрей Кострюков – преподавател в ПСТГУ по най-нова история на РПЦ, и г-жа Наталия Федотова – сътрудник на Отдела за външноцърковни връзки на РПЦ.

По време на работното заседание в София бе направен анализ на материалите, събрани за подаване в Комисията за канонизация на светии към РПЦ.

Предполага се, че в Москва под председателството на Негово Преосвещенство Троицки епископ Панкратий – игумена на Свето-Преображенския Валаамски манастир, Комисията за канонизация ще проведе свое заседание до края на 2014 г. Дотогава архим. Филип Василцев ще е внесъл събраните в България свидетелства за чудната отеческа помощ на владика Серафим Соболев, с което ще бъде обогатен и актуализиран наличният архив от материали, свързани с неговата канонизация за светец.

Секретариатът на Руското подворие в София сърдечно благодари на всички вярващи от Българската православна църква, които предоставиха своите свидетелства за благодатната подкрепа на владика Серафим Соболев в техния живот.

Архиепископ Серафим показва как се живее вярата в дни на тежки исторически и политически изпитания, как се отстоява Христовата истина срещу опитите за видоизменяне на светото Православие. Затова и след кончината си той ни утвърждава със своя пример в подвига на православния живот! А също ни утешава в личните ни скърби и измолва Божията милост за нашите просби и потребности. В криптата на Руската църква в София, където се покои тялото на архиепископ Серафим, постоянно да се стичат за молитва хиляди хора от цялата страна, което е най-силният израз за всенародната почит към руския светител. Той от своя страна, както и приживе е казвал, продължава да обича своята малка България и да ходатайства за нас пред Бога, защото в Православието всички сме едно, доколкото сме Христови.

~~~~~~~~~

След светата Литургия на 30 ноември 2014 г. по случай 100-годишнината от освещаването на Руския храм-подворие "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в присъствието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, българските митрополити Видински Дометиан, Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, главата на делегацията на Московската Патриаршия Екатеринбургски и Верхотурски митрополит Кирил, председателя на Отдела за външноцърковни връзки на Украинската православна църква Лугански и Алчевски митрополит Митрофан, както и на секретаря на Св. Синод на БПЦ-БП архимандрит Герасим, игумена на Зографския ни манастир “Св. вмчк Георги Зограф” на Атон схиархимандрит Амвросий, архимандрит Теоктист - представител на Българския патриарх при Московския и на цяла Русия патриарх, много духовници, официални гости и вярващи, представителят на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в София архимандрит Филип връчи ордени на РПЦ на редица отличени, в това число и на протойерей Кирил Попов – изявен православен композитор и диригент на Софийския свещенически хор, както и на г-жа Александра Карамихалева – началник-отдел “Връзки с обществеността” при Св. Синод на БПЦ-БП.

~~~

Подробен фоторепортаж от честванията:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=157582

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Руско подворие в София; Атанас Димитров

Снимки

Негово Светейшество Българският патриарх НЕОФИТГробът на архиеп. Серафим Соболев в криптата на Руската църква в СофияРуският храм-подворие "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" - гр. София
« предишна новинаследваща новина »