ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО на БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ при посещението му в манастира "Св. св. Кирик и Юлита" в Пловдивска епархия (обновено)

14 декември 2014 11:50, Българска Патриаршия
Българският патриарх Неофит в манастира "Св. св. Кирик и Юлита" - Пловдивска епархия

Днес, 14 декември 2014 г., Неделя на св. Праотци, в епархийския манастир "Св. св. Кирик и Юлита" в асеновградския кв."Горни Воден" се състоя знаменателно посещение на Българския патриарх Неофит и членове на Св. Синод. Те, както и пристигналите от цяла България духовници и миряни, дойдоха, за да съучастват в радостта на Пловдивска епархия във връзка с връщането на този древен манастир на Пловдивска св. митрополия. От епископата на БПЦ в тържеството се включиха Техни Високопреосвещенства Врачански митрополит Калиник, Сливенски митрополит Йоаникий, Видински митрополит Дометиан, Великотърновски митрополи Григорий, Старозагорски митрополит Галактион, Ловчански митрополит Гавриил, Доростолски митрополит Амвросий, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, както и Техни Преосвещенства Велички епископ Сионий, Браницки епископ Григорий, Знеполски епископ Арсений, Белоградчишки епископ Поликарп и Агатополски епископ Йеротей. В празника, организиран от Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, участва и Главният секретар на Св. Синод Негово Високопреподобие архимандрит Герасим. В олтара съслужиха и свещеници от Пловдивска епархия, протодякон Иван Петков и протодякон Илиян Александров.

По великата Божия милост и след многобройни усилия и съдебни процеси през настоящата 2014 г. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, заедно със своите споспешници, успя в делото по връщането на манастира "Св. св. Кирик и Юлита", предоставен от атеистичната държава преди няколко десетилетия на Съюза на архитектите в България.

След съборната архиерейска света Литургия в манастирския храм „Св. прпмчца Параскева” Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отслужи Благодарствен молебен по повод справедливия и многоценен успех на Пловдивска епархия. Светейшият патриарх Неофит приветства постигнатото от страна на Пловдивския митрополит и преподаде първосветителския си благослов чрез следното слово:

Ваше Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай,

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

Скъпи отци,

Обични в Господа братя и сестри,

Велика радост изпълва сърцата ни и превелика е благодарността ни към Всеподателя Бога, Който с безмерната Своя милост ни благослови да можем да служим в храма "Св. Параскева" на древния манастир "Св. св Кирик и Юлита". Тук сме по единодушното съгласие и решение на Св. Синод на Българската православна църква, за да отбележим възвръщането на тази света обител в църковното лоно и с Божествена света Литургия и Благодарствен молебен да прогласим нейното ново възкресение от името на цялата ни света Църква.

"Неведоми са пътищата Божии". Пътищата са неведоми, но целта е ясна. Слабите човешки умове наистина понякога не могат да разберат защо пътят е толкова тежък и стръмен, защо има завои и обрати, защо е необходимо да има толкова пречки и да се минава през толкова изпитания? Пътят е тежък и по него ни се поставят пречки и изпитания, защото Бог иска да изпита вярата ни. Целта на пътя е нашата вяра в Иисус Христос, Който е пътят и истината и животът. Вярата е дар, но тя не се дава даром. Всеки от нас с всекидневните си старания и понякога дори страдания трябва да я засвидетелства и отстоява. Въпреки пречките и въпреки изпитанията. Когато Бог почувства, че вярата е дълбока и искрена, когато се убеди, че човеците полагат усилия в Неговото име и за славата на Неговата Църква, и когато види, че избраният път действително води към целта, то тогава Той благославя делото. Няма дело, осъществявано в Божието име, което да не се увенчае с успех. Колкото и време и сили да отнеме това. Времето и силите са жертвата, която трябва да принесем, те са цената за нашите грешки, за нашите колебания и страхове, за нашите минали пропуски, за това, че понякога ни е обземало униние. Не трябва да се боим да влагаме време и сили в каузите на Църквата, защото наградата е голяма. Знаците, които Бог ни дава през последната година чрез уреждането на статута на ПКСХП "Св. Александър Невски" в столицата, положителното развитие по възвръщането на други някои храмове като собственост на Българската православна църква и не на последно място - възвръщането и възкръсването на този свят манастир "Св. св. Кирик и Юлита" показват, че когато всички ние - епископат, клир и миряни - действаме задружно и сплотено в отстояването правата на светата Църква, то тогава и пътят е лек, и целта е постижима.

"Отдайте Божието Богу, а кесаревото - кесарю". Българската православна църква винаги е съблюдавала този принцип, завещан ни от Самия наш Господ Иисус Христос. Колко е радостно, когато виждаме, че светските власти все по-често осъзнават колко е важно да се отдаде Божието Богу. Важно е за морала на нашия народ, за неговото благоденствие и благополучие, а оттам и за самата ни държавност. Затова, когато след малко с обичайното многолетствие се помолим на Господа за благоденствието и преуспяването на благочестивия и православен български народ, за правителствующия синклит, за христолюбивото войнство, нека се помолим и за всички онези, които са спомогнали за това, щото тази обител да се завърне в обятията на майката Църква, а обителта от своя страна да отвори обятия за монашествующите и за всички благочестиви християни от цяла България.

Благодарим на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за положените трудове за възвръщането и благоукрасяването на тази света обител. Молим Всеподателя Бога да дарува нему и на повереното му паство крепко здраве и духовни сили, за да продължат започнатото дело.

Вседушевно молим Господа Иисуса Христа, света Богородица, светите мъченици за вярата Кирик и майка му Юлита и цялото небесно войнство да пазят тази възстановена света обител и да я съхраняват като светилник на вярата, благочестието и морала, които никога повече да не угасват. Сега и винаги и во веки веков. Амин!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

+ Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Прекрасна фотогалерия от събитието можете да видите в:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/832-14122014g-poseshtenie-na-parvoierarhat-na-bptz--negovo-sveteishestvo-patriarh-neofit-saprovoden-ot-visokopreosveshtenite-mitropoliti--chlenove-na-sv-sinod-i-episkopi-na-bptz-v-manastira-q-sv-sv-kirik-i-yulita-q--.html

Страницата подготви: Десислава Панайотова
Снимки: Неделян Нешев - в http://www.plovdivskamitropolia.bg

Снимки

Патриарх Неофит БългарскиПосрещане на патриарх НеофитПосрещане на епархийския митрополит Николай ПловдивскиПатриарх Неофит и митрополит НиколайСв. Синод и епископатът на БПЦСв. Синод и епископатът на БПЦМанастирът "Св. св. Кирик и Юлита" възкръсна!
« предишна новинаследваща новина »