ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКО ПОЗДРАВИТЕЛНО СЛОВО по случай Св. Богоявление и благославянето на бойните знамена на Българската армия - 6 януари 2015 г.

06 януари 2015 12:35, Българска Патриаршия
Св. Богоявление (Св. Кръщение Господне, Йордановден)

На 6 януари 2015 г. на пл. "Св. Александър Невски" Негово Светейшество Българският патриарх Неофит произнесе следното поздравително слово по случай Господския празник Св. Богоявление и благославянето на българските бойни знамена:

"+ Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ВЪРХОВЕН ГЛАВНОКОМАНДВАЩ НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ, УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, ВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, ВСЕЧЕСТНИ ОТЦИ, ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА, УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ, СКЪПИ ВОИНИ, БРАТЯ И СЕСТРИ,

В деня на светото Богоявление, когато Църквата тържествено чества откриването тайната на Пресветата Троица, стародавна традиция повелява не само отслужването на Великия Богоявленски водосвет, но и благославянето на бойните знамена, събирайки по този начин трите изяви на българския народ и българското общество: неговата вековна духовна опора - Православната църква, неговата сигурност - в лицето на Българската армия, и неговата държавност - в лицето на законно избраната, съгласно свободното народно волеизявление, държавна власт. Традиция, установена в зората на българската християнска държавност, запазена през столетията - като скъпо наследство от нашите деди - и въплъщаваща в себе си идеята за единството на Църква, народ и общество - като гаранция за пребъдването ни сред всички изпитания, на които е бил подлаган в хилядолетната си история нашият славен народ.

Ето защо, нека в този тържествен и празничен ден всички ние заедно въздигнем сърцата си нагоре, в гореща молитва към Всеподателя Бога, всякога да благоволи към православния български народ - към неговата Православна църква и неговата държава - и да укрепва силите ни, та в единство и в единомислие да предаваме и ние на идните поколения завещаното ни от предците. Защото само неотклонното следване на техните завети е сигурната ни гаранция за добруване и просперитет през вековете. Нека пазим свидното наследство на нашата православна вяра и принадлежността ни към Църквата Христова! Да пазим и преумножаваме това наследство, за да бъдем истински Христови ученици, следовници и подражатели, като във всички свои действия се ръководим от Божия закон и неговата свята правда!

Бог на мира и любовта и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Честит и благословен празник!"

Страницата подготви: Десислава Панайотова
Снимка 2: Министерство на отбраната

Снимки

Българският патриарх Неофит благославя бойните знамена на Българската армия
« предишна новинаследваща новина »