ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ДЕКЛАРАЦИЯ oт духовенството на Пловдивска епархия

09 февруари 2015 14:42, Пловдивска митрополия
Декларация 1

ДО

НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО

ПЛОВДИВСКИЯ МИТРОПОЛИТ

Н И К О Л А Й

ГР. ПЛОВДИВ

 

КОПИЕ: ДО НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

КОПИЕ: ДО Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ, ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ: ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ: ДО Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ, ГЛ. ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ: ДО Г-ЖА ИРИНА БОКОВА, ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА ЮНЕСКО

КОПИЕ: ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я

От духовенството на Пловдивска епархия

в подкрепа на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в усилията му да запази манастира „Св. св. Кирик и Юлита” от поругаване и натиск, упражняван от група лица, върху съдебната система.

 

Ваше Високопреосвещенство,

Ние, духовенството на Пловдивска епархия, сме изненадани от реакцията на тази група хора, която не проумя, че всеки манастир и църква са дом на нашия Господ Иисус Христос и че са място, където ние, духовниците и миряните, се събираме за молитва, на която се крепи целият свят.

Манастирът „Св. св. Кирик и Юлита” е част от Ноевия ковчег, който превежда нас, вярващите, от временното към вечното, а не място за разврат и забавления, ползвано от арендатори, за удовлетворяване на частни икономически интереси на няколко човека.

Ние също като Вас не можем да търпим това безчиние и поругаване на нашите светини и духовни ценности. Не можем да се примирим с факта, че някой в това демократично време се опитва да отнеме свободата, дадена ни от Бога и закрепена от Конституцията на РБ в чл. 37, ал. 1, Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи в чл. 9, ал. 1, Закона за вероизповеданията и други европейски нормативни актове, да почитаме светите си места и да се събираме на обща молитва в тях.

Не ни се иска да вярваме, че се връщаме към 1982 година, когато под натиска на комунистическата власт манастирът е бил взет от Пловдивска митрополия. Под същия натиск ли и в днешно време манастирът може да бъде поруган и осквернен?

КАТЕГОРИЧНО ЗАЯВЯВАМЕ, че няма да допуснем манастирът „Св. св. Кирик и Юлита” отново да бъде отнет и осквернен, и с радост ще усилим молитвите си към Всеподателя Бога да вразуми безумниците и да запази светата обител за молитва, благодатен духовен живот и богоугодни дела, в какъвто за кратко време със силна вяра и усърден труд успяхте Вие, Ваше Високопреосвещенство, да го превърнете.

Проявяваме и послушание към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Светия Синод на Българската православна църква да приемем обратно светата обител в сърцата си, а и обителта отвори вратите си за нас с благодатни и спасителни служби.

Изцяло подкрепяме Ваше Високопреосвещенство, като архипастир на богоспасаемата ни Пловдивска епархия, в усилията Ви да запазите манастира „Св. св. Кирик и Юлита” в лоното на Светата ни Българска православна църква, където е мястото му.

Целуваме светата Ви архипастирска десница и оставаме предани во Христа Ваши чада,

СЛЕДВАТ ПОДПИСИТЕ НА 270 ДУХОВНИЦИ ОТ ПЛОВДИВСКА ЕПАРХИЯ:

Снимки

Декларация 2Декларация 3Декларация 4Декларация 5Декларация 6Декларация 7Декларация 8Декларация 9Декларация 10Декларация 11Декларация 12
« предишна новинаследваща новина »