ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия за Неделя Сиропустна в Рим

18 февруари 2010 01:51, Митрополия на Западна и Средна Европа
В радостта на Прошка - българите в ,,Свв. Викентий и Анастасий”, Рим

На 14 февруари т. г. св. Православна църква отбелязва Неделя Сиропустна. В същия ден се празнува и Успението на св. равноапостолен Кирил Славянобългарски – патронен светец на Българската православна църковна община ,,Св. Кирил и Методий”, Рим.

В чест на празника на православната ни общност в Рим и в последния ден преди началото на Великия пост, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион, временно управляващ Западно- и Средноевропейската епархия, извърши св. Божествена Литургия в българския храм ,,Свв. Викентий и Анастасий”, в италианската столица. Така Негово Високопреосвещенство от една страна отбеляза със св. служба деня на Успението на св. Кирил Славянобългарски, именно в града, където светителят е завършил своя земен живот, а от друга - предаде благословия и даде прошка на епархиотите на Западно- и Средноевропейската епархия, ден преди началото на св. Четеридесетница.

В тази служба участие взе и архим. Климент Бобчев, протосингел на ЗСЕЕ, а храмовият хор ,,Св. Кирил и Методий” с гл. диригент маестро Николай Богацки украси с красотата на песнопенията си св. богослужба.

Негово Високопреосвещенство митрополит Галактион отправи отечески слова към всички вярващи, присъстващи в храма и преподаде първосветителското благословение на Българския патриарх Максим и Св. Синод за леки и спасителни пости на целия благочестив и православен български народ, намиращ се в пределите на Западно- и Средноевропейската ни епархия.

В края на службата ахриереят поднесе икона на св. братя Кирил и Методий в дар на църковната община.

 

 

Снимки

14 февруари 2010 г. - ,,Свв. Викентий и Анастасий”, Рим
« предишна новинаследваща новина »