ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит заминава за Москва на петдневно официално посещение

04 март 2016 12:18, Отдел "Връзки с обществеността"
Храм "Христос Спасител", Москва

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит заминава за Москва на петдневно официално посещение от 7 до 11 март по покана на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и ръководството на Международния обществен фонд „Единство на православните народи” (МОФ ЕПН) начело с президента проф. В. А. Алексеев. Поводът за визитата е премията за 2015 г., която Международният фонд присъди на патриарх Неофит за „принос към единството на православните народи и утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото”.

Негово Светейшество ще бъде придружаван от десетчленна официална църковна делегация в състав: Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит, архим. Дионисий - председател на ЦН при ПКСХП „Св. Александър Невски“, архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод на БПЦ–БП, дякон д-р Деян Коруноски, Теодор Атанасов - началник Кабинета на патриарха, г-жа Александра Карамихалева - началник-отдел „Връзки с обществеността“ на Св. Синод на БПЦ–БП, доц. Димитър Димитров - гл. диригент на Патриаршеския хор „Св. Александър Невски“, Ангел Младенов - изпълнителен секретар на Софийския митрополит, Здравко Кънев - технически секретар в Софийска митрополия.

Делегацията ще бъде придружавана от Негово Високопреподобие архимандрит Филип - представител на Московския и на цяла Русия патриарх при Българската патриаршия, и г-жа Елисавета Миленова - представител за България на МОФ „Единство на православните народи“.

Церемонията по награждаването ще се състои на 9 март в голямата зала на храм „Христос Спасител” в Москва. Патриарх Неофит ще бъде награден заедно с президента на Република Сърбия Томислав Николич и председателя на Държавната дума на Руската федерация С. Е. Наришкин. На церемонията ще присъстват досегашни лауреати на премията, представители на Руската Дума и Съвета на федерациите, представители на президента и премиера, които са лауреати на премията за предишни години, изтъкнати политици, културни дейци и общественици от различни православни страни, между които и бившият президент на България Георги Първанов (лауреат на премията), бившият премиер на България Н.В. цар Симеон Сакскобургготски и заместник-председателят на АБВ Румен Петков.

На 8 март Техни Светейшества Българският патриарх Неофит и Руският патриарх Кирил ще отслужат св. Литургия в храма на Покровския манастир, в който е погребана блажена Матрона Московска. В този ден се чества Намиране мощите на светицата. След литургията двамата патриарси ще отслужат Молебен към новоканонизирания от Руската и от Българската православна църква св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец, и патриарх Неофит ще подари на патриарх Кирил икона на светеца. На светата Литургия в Покровския манастир ще присъства и Негово Величество цар Симеон.

В рамките на визитата си Светейшият патриарх Неофит ще има официална среща с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Програмата на патриарх Неофит и придружаващата го църковна делегация предвижда посещение на централата на МОФ ЕПН, подворието на БПЦ в Москва, Новойерусалимския Воскресенски манастир, Московския Кремъл и храмовете в него: „Успенския събор“, където са мощите на св. Киприан, митрополит Киевски и Московски, който е родом българин, „Архангелския събор“ и „Благовещенския събор“, както и новостроящия се храм, посветен на св. Киприан.

 

 

« предишна новинаследваща новина »