ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В годината на канонизирането на св. Серафим (Соболев) на български излезе обстойният му труд „Новото учение за Софѝя Премъдрост Божия“

27 октомври 2016 16:07, д-р Десислава Панайотова
Българският превод на „Новото учение за Софѝя Премъдрост Божия“

Последните години у нас са белязани с траен религиозно-философски интерес от страна на богословските и философските среди към различни въпроси на православната аскетика и творенията на светите отци. Между издадените напоследък книги се срещат и произведения на прот. Сергий Булгаков и о. Павел Флоренски, в които се съдържа еретическото учение за Софѝя и за „софийността“. Mнозина православни читатели се смущават и съблазняват от това учение като явно отклонение от православната вяра, но, за съжаление, представяно като православно.

Ето защо още по-актуално стана превеждането и издаването на обстойния труд на свети Серафим (Соболев) „Новото учение за Софѝя Премъдрост Божия“. За него Архиерейският синод на Руската Задгранична църква го удостоява с научната степен „магистър на богословието“. В изследването, издадено през 1935 г., авторът убедително изобличава учението на прот. С. Булгаков за Софѝя Премъдрост Божия.

Книгата се издава с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий точно в годината, когато две църкви – Руската Православна Църква и Българската Православна Църква - канонизираха и прославиха св. Серафим, Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец. Преводач на труда е Албена Симеонова, а богословски редактор – Дарин Алексиев.

В предговора към изданието митрополит Йоаникий пише: „Днес, когато продължават да се издават и разпространяват съчинения на прот. Сергий Булгаков и о. Павел Флоренски, считаме, че трудът на св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец - „Новото учение за Софѝя Премъдрост Божия“ - е крайно необходим и ще помогне на мнозина да разберат, че утвърждаваното от споменатите писатели-философи е не просто противоцърковно, но то е ерес, гибелна за душите на православните християни“.

Книгата на св. Серафим Софийски Чудотворец „Новото учение за Софѝя Премъдрост Божия“ може да бъде намерена в църковните книжарници в София.

 

Текст и снимка: издателски колектив
« предишна новинаследваща новина »