ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пловдивска митрополия награди 71 деца, победители в конкурса „Въведение Богородично“

24 ноември 2016 14:59, Пловдивска митрополия
Пловдивска митрополия награди 71 деца,  победители в конкурса „Въведение Богородично“

324 ученици от цяла България участваха със свои стихотворения, есета и рисунки в конкурса „Въведение Богородично – Ден на християнското семейство и православната младеж“, проведен с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митролит Николай.

За трета поредна година талантливи деца и младежи от 1 до 12 клас изпратиха творбите си до Културно-просветния отдел на Пловдивската митрополия. Техните прекрасни творби, изпълнени с толкова много талант, искреност, чистота, надежда, любов и искрена вяра в Бога, много затрудниха журито, което все пак трябваше да определи победители.

Награждаването се проведе в епархийския салон при храм “Св. Петка” – гр. Пловдив. Залата бе препълнена от щастливи деца, родители и много зрители, дошли да чуят и видят номинираните стихотворения, есета и рисунки. Наградени бяха 71 деца и младежи, разделени според възрастта им в 6 групи.

В своето приветствено слово г-жа Недка Чолакова, завеждаща Културно-просветения отдел на Пловдивската митрополия, благодари на многобройните участници от всички краища на страната. Г-жа Чолакова изтъкна, че в детските творби ярко личи умилението към малката Мария, прекрачила прага на храма самостоятелно на 3-годишна възраст, респекта пред стриктното изпълнение на обета, даден от нейните родители - праведните Йоаким и Анна - да я посветят на Бога. Силно изразена е вярата на участниците в семейството, в благочестието като път за успех, за напредък и духовно израстване, както и в традициите на нашия народ. Но г-жа Чолакова посочи с тревога, че децата в днешно време нямат достатъчно личен пример от възрастните и страдат от това: „Днес семейството преживява тежка криза. Много съпрузи се разделят, защото всъщност те никога не са били едно. И това проличава в някои детски творби. Това се случва, защото разпътният живот привлича млади и стари повече, отколкото тясната пътека на благословеното съпружество.“

Неслучайно Православната църква е определила 21 ноември да бъде посветен и на християнското семейство и православната младеж, която трябва да бъде възпитавана с голяма любов и надежда. А какъв по-силен и прекрасен пример от Деня на Въведението Богородично в храма? Какъв по-голям пример за благословен от Бога избор?

Г-жа Чолакова приветства още веднъж всички участници в конкурса, благодари им за старанието, както и на техните родители, на учителите им и на ръководителите на клубове и църковни училища.

След това бе обявено решението на журито с председател Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай. Членовете на журито в състав г-жа Красимира Вътева – учител по БЕЛ и богослов, д-р Камелия Славчева – преподавател по методика на обучението по литература в ПУ „Паисий Хилендарски“, г-жа Недка Чолакова от КПО, презвитера Анна Паралингова – ръководител на Ателието по иконография при Пловдивската митрополия, и Евгени Михайлов – художник, иконограф и богослов - анализираха творбите и споделиха своите забележки, отзиви и препоръки към участниците в бъдещите конкурси.

Преди да започне награждаването, своя музикален поздрав за всички присъстващи изпълни на гайда 10-годишният Васил Кременаров от Смолян, спечелил първа награда за стихотворение, но и много овации за майсторското свирене.

С настъпването на най-вълнуващия момент – връчването на наградите, залата притихна. Наградите връчиха архимандрит Висарион - игумен на манастира „Св. Троица“ на Кръстова гора и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, и свещеноиконом Еленко Йосифов – председател на църковното настоятелство при храм „Св. Петка“. Наградените радостно благодаряха, някои прочетоха произведенията си, а отличените рисунки украсяваха стените на залата.

За всички участници в конкурса и за победителите, за придружаващите ги родители с братчета и сестри, за учителите и ръководителите на църковни училища и клубове, в които децата творят, в храм „Св. Петка“ бе отслужен молебен от архимандрит Висарион. Сякаш целият храм сияеше – от свещичките в ръцете на децата, от усмивките и невидимата среща с Бога, от благодатта, която в този ден преизпълваше сърцата на всички.

Снимки

Пловдивска митрополия награди 71 деца,  победители в конкурса „Въведение Богородично“Пловдивска митрополия награди 71 деца,  победители в конкурса „Въведение Богородично“Пловдивска митрополия награди 71 деца,  победители в конкурса „Въведение Богородично“Пловдивска митрополия награди 71 деца,  победители в конкурса „Въведение Богородично“
« предишна новинаследваща новина »