ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

С представяне на нова книга и хоров концерт завърши празникът на Руското подворие в София (обновено с видео)

07 декември 2016 10:12, Българска Патриаршия
С представяне на нова книга и хоров концерт завърши празника на Руското подворие в София

Тържествата по повод храмовия празник на храма-подворие „Св. Николай” на Московския и на цяла Русия патриарх в София и 135-годишнината от рождението на новоканонизирания св. Серафим архиепископ Богучарски Софийски Чудотворец завършиха с представяне на нова книга и хоров концерт в столичния храм „Св. София – Премъдрост Божия”.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит тази вечер, 6 декември, Никулден, в старинния храм „Св. София” на столичната църковна общественост бе представено изданието на български език на Сборника с великопостни проповеди „ТАЙНАТА НА ПОКАЯНИЕТО” на Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил.

Книгата се издава от Руското подворие в София по повод 70-годишнината на Негово Светейшество патриарх Кирил. Преводът от руското издание е на иконом Йоан Карамихалев от столичния храм „Света София”.

За проповедническия дар на автора, съдържанието на Сборника с великопостни проповеди и въздействието им върху читателите говориха архиеп. Амвросий, архим. Филип (Василцев) и ик. Йоан Карамихалев.

Гости на тържеството бяха Негово Високопреосвещенство ректорът на Санкт-Петербургската духовна академия Петерхофски архиепископ Амвросий, викарий на Санкт-Петербургска епархия, който е в България с благословението на Светейшия Руски патриарх Кирил и по покана на Светейшия Български патриарх Неофит за участие в престолния празник на храма-подворие и в тържествата по случай 135-годишнината от рождението на св. Серафим (Соболев), Негово Превъзходителство Анатолий Макаров - извънреден и пълномощен посланик на Русия в България, ръководителят на РКИЦ в София П.В.Журавльов, гл. секретар на Светия Синод на БПЦ-БП архим. Герасим, протосингелът на Софийска митрополия свещ.ик. Ангел Ангелов и други.

Програмата на вечерта включваше и изпълнения на хора при храма-подворие „Св. Николай” на Московския и на цяла Русия патриарх в София с диригент Василена Ченова-Стефанова и солисти Стефан Димитров и Яна Найденова.

Сборникът с великопостни проповеди на Светейшия патриарх Кирил „Тайната на покаянието” съдържа 113 проповеди, произнесени през първата седмица на Великия пост – от Неделя на всеопрощението до Тодорова събота, 21 проповеди, произнесени през други седмици на Великия пост – от Неделя Православна до Неделя пета на Великия пост и 26 проповеди, произнесени през Страстната седмица или общо: 160 проповеди, произнесени от 2001 до 2011 година.

В проповедите авторът, Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил разглежда темите за добродетелите, които свети Ефрем Сирин в своята великопостна молитва измолва от Бога да му помогне да придобие, и за пороците, от които да го предпази. Засягат се още въпросите за поста и молитвата, за прошката, за греха и покаянието, за послушанието към Бога, за любовта към ближните и враговете, за милосърдието, за кръстоносенето, за Божия съд и др.

По време на представянето на книгата беше изтъкнато, че патриарх Кирил е виден богослов, грижовен архипастир, блестящ проповедник, опитен църковен дипломат и администратор, обществен деец с голям размах, и че за своята разностранна мащабна пастирска и първосветителска дейност той черпи духовни сили и вдъхновение от богослужението, най-вече от св. Евхаристия и молитвата.

Празничната вечер завърши с Многолетствие за двамата патриарси – Руския и Българския, клира и народа на двете сестри поместни църкви.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки и видео: Ангел Карадаков

Снимки

С представяне на нова книга и хоров концерт завърши празника на Руското подворие в СофияС представяне на нова книга и хоров концерт завърши празника на Руското подворие в СофияС представяне на нова книга и хоров концерт завърши празника на Руското подворие в СофияС представяне на нова книга и хоров концерт завърши празника на Руското подворие в СофияС представяне на нова книга и хоров концерт завърши празника на Руското подворие в СофияС представяне на нова книга и хоров концерт завърши празника на Руското подворие в СофияС представяне на нова книга и хоров концерт завърши празника на Руското подворие в СофияС представяне на нова книга и хоров концерт завърши празника на Руското подворие в София
« предишна новинаследваща новина »