ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит се срещна с Петерхофски архиепископ Амвросий

07 декември 2016 14:04, Отдел "Връзки с обществеността"
Българският патриарх Неофит се срещна с Петерхофски архиепископ Амвросий

"Съработничеството със светската власт и всички хора с добра воля може много да помогне на Църквата в грижата за добруването на хората, и в поддръжката на храмовете и манастирите" - каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по време на срещата си с ректора на Санкт-Петербургската духовна академия.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие днес Петерхофски архиепископ Амвросий - ректор на Санкт-Петербургската духовна академия и семинария и викарий на Санкт-Петербургска епархия. Негово Високопреосвещенство Петерхофски архиепископ Амвросий е в България с благословението на Светейшия Руски патриарх Кирил и по покана на Светейшия Български патриарх Неофит за участие в престолния празник на храма-подворие и в тържествата по случай 135-годишнината от рождението на св. Серафим (Соболев). Той бе придружаван от предстоятеля на Руското подворие в София архим. Филип (Василцев) и секретаря при подворието йером. Зотик (Гаевски).

Гостът сподели прекрасните си впечатления от това свое първо посещение в диоцеза на Българската православна църква, от добрата организация и духа, в който са преминали тържествата – съборната света Литургия за храмовия празник на храма-подворие „Св. Николай”, Всенощното бдение в навечерието на празника, представянето на книгата на Патриарх Кирил и празничния концерт.

Представителят на Руската патриаршия при Българската патриаршия архим. Филип предаде на Светейшия патриарх Неофит част от тиража на новоизлезлия сборник с проповеди "Тайнството на вярата" на патриарх Кирил в дар на митрополитите от Светия Синод на БПЦ-БП.

В хода на разговора архиепископ Амвросий изрази съжаление, че за този кратък престой в страната ни е успял да види твърде малко от православна България и изрази желание от ръководената от него Санкт-Петербургска академия и Семинария и Санкт-Петербургска епархия да се организират регулярно поклоннически пътувания до България, тъй като тези поклонения ни обогатяват духовно, помагат ни да се опознаем взаимно и оживяват храмовете и манастирите, които са обект на посещение.

Двете страни се информираха взаимно за състоянието на религиозното образование и църковния живот в Русия и България. В хода на разговора бе засегната и темата за богословското образование в двете страни, как се развива процесът по акредитацията на богословските школи в Русия и въпроса за обмен на студенти и специализанти.

В срещата взеха участие и викарият Браницки еп. Григорий и гл. секретар на Св. Синод архим. Герасим.

В края на срещата двете страни си размениха паметни подаръци.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ангел Карадаков

Снимки

Българският патриарх Неофит се срещна с Петерхофски архиепископ АмвросийБългарският патриарх Неофит се срещна с Петерхофски архиепископ АмвросийНегово Светейшество патриарх НеофитБългарският патриарх Неофит се срещна с Петерхофски архиепископ АмвросийБългарският патриарх Неофит се срещна с Петерхофски архиепископ АмвросийБългарският патриарх Неофит се срещна с Петерхофски архиепископ АмвросийБългарският патриарх Неофит се срещна с Петерхофски архиепископ АмвросийБългарският патриарх Неофит се срещна с Петерхофски архиепископ АмвросийБългарският патриарх Неофит се срещна с Петерхофски архиепископ Амвросий
« предишна новинаследваща новина »