ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В памет на църковния историк проф. д-р Христо Стоянов

14 декември 2016 09:08, Софийска митрополия
Панихида

На 2 декември т. г. в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се отслужи панихида за всички починали ректори и преподаватели на духовната ни Алма матер.

Повод за заупокойната богослужба бе навършването на 75 години от рождението на църковния историк проф. д-р Христо Стоянов Христов (1941-2000 г.). В негова памет след чинопоследованието се състоя и международна научна конференция.

Да почетат своя учител-богослов, ерудиран преподавател, духовен и добър колега, прекрасен събеседник, приятел и сродник, в параклиса на Богословския факултет се събраха десетки хора.

Сред присъстващите бяха Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, митрополитът на САЩ, Канада и Америка Йосиф, Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, деканът на БФ - проф. д-р Ал.Омарчевски, зам.–деканите, всички преподаватели на Богословския факултет, представители на Великотърновския университет и Историческия факултет на СУ, настоящи водещи учени, както от страната, така и от чужбина.

Специално за форума в София пристигнаха богослови и историци от Гърция, Германия, Швейцария и Чехия. Сред тях бяха историкът проф. Адолф-Мартин Ритер от университета в Хайделберг, проф. Доминик Буркхард от Вюрцбург и политическият социолог проф. Волфганг Шрьодер.

Панихидата бе отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф в съслужение с храмовото духовенство.

В края на заупокойното последование митрополит Йосиф изказа възпоменателно слово, в което говори за нашите учители в богословието, на които трябва винаги да сме признателни.

„...Като богослови знаем, че няма ученик по-горен от своя учител. Като духовници ние, учениците, сме длъжни не само да помним нашите наставници, но и да се молим за тях. Блага дума да кажем, делото им да възвеличим, Бога да прославим чрез техните добри и светли дела. Проф. Стоянов и всички поменати от нас действително подражаваха с думи, дела и с помисли на Господа, поради което като техни ученици по думите на св. ап. Павел сме длъжни и ние да им подражаваме”- каза в словото си митрополит Йосиф и сподели колко многобройни спомени има от проф. Стоянов.

"….Като студенти той ни канеше за непринудени срещи, но срещите ни се превръщаха в лекции. Окуражаваше нас младите да не се боим, защото Господ е с нас и с Негова помощ ще преуспеем. Той настояваше като студенти добре да се подготвим за бъдещото ни служение в Българската църква.

„Старай се да приемеш в живота си и нещата, които не можеш да промениш" - съветваше той. "Имай куража да промениш нещата, които можеш, и гледай да се добереш до мъдростта, за да разбереш разликата....Един път го провокирах и го питах: преуспяло ли е православното християнство? А той ми отвори, че Христос забранява задаването на този въпрос. И този Господен отговор се разбира от Божията забрана да се обръщаме назад, да гледаме човека и да съпоставяме себе си с достиженията или неуспехите на другите. Бог казва да съпоставяме само нашето несъвършенство със съвършенството на Небесния ни Отец. Когато ние вървим така след Бога и безрезервно изпълняваме тази негова поръка, тогава можем да кажем дали е преуспяло православното християнство. Ако ти така действаш, значи е преуспяло православното християнство."

Архиереят изказа съболезнования на семейството на покойния богослов от името на Светия Синод и призова всички да се молим за упокоение на душата му, „тъй като това е единственото, от което той има нужда сега“.

След богослужението в аулата на факултета се проведе международна конференция в памет на професора. Тя бе организирана от неговия син д-р Климент Христов, съвместно с БФ. С изследователски доклади в нея се включиха изтъкнати професори от България и чужбина. Научният път на професора бе представен в изложба, съпътстваща конференцията.

+++

Проф. Христо Стоянов Христов е роден на 6 юни 1941 г. в гр. Пазарджик. През 1960 г. завършва Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ на гара Черепиш, Врачанско, а през 1965 г. завършва Духовната академия “Св. Климент Охридски” в София. През годините 1967-1969 специализира в Босе, Швейцария, и в Бохум, ФРГ. От 1966 г. е аспирант (докторант) по История на Църквата, а докторатът му е върху протестантските мисии в България, защитен през 1971 г. От същата година е асистент по църковна история, от 1979 г. – доцент и от 1985 г. – професор. Преподава Обща история на Църквата, История на БПЦ и История на съвременните православни църкви. Защитава хабилитационен труд на тема „Из историята на иконоборството (717-741 г.)“ (изд. в ГДА, Т. 30 (56), 1980-1981, София, 1990). Проф. Христо Стоянов Христов е активен участник в богословските диалози на БПЦ с инославните през 80-те и 90-те години на ХХ в. Той е и сред основателите на Православния богословски факултет във Велико Търново, за което през 2002 г. е посмъртно удостоен с грамота от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".

Проф. Христо Стоянов Христов е обучил над 3000 студенти, подготвил е много специализанти и петима асистенти, които застъпиха веднага след кончината му в ръководените от него катедри в София и Велико Търново.

Фоторепортаж може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1218-%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B8%D0%B4%D0%B0

 

Докладът "Богословското свидетелство на църковния историк проф. Христо Стоянов", изготвен от доц. д-р Павел Павлов, зам.- декан на Богословския факултет на СУ може да прочетете на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/biblioteka/chitalnya/chitalnya/1235-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки

Панихида Панихида Панихида Панихида Панихида Панихида Панихида Панихида Панихида Панихида Панихида Конференция в памет на проф. Христо Стоянов
« предишна новинаследваща новина »