ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявление в Атина и светлината на вярата

09 януари 2017 20:42, Българска Патриаршия
Богоявление в Атина и светлината на вярата

В мразовития, осми ден на януари 2017 г., в българския православен храм ,,Св. преп. Йоан Рилски Чудотворец“ беше отслужена празнична света Литургия за Богоявление и извършен Велик водосвет за здраве и благополучие.

От ранни зори към храма се стекоха всички, които искаха да вземат участие в това велико Тайнство и с присъствието си да подкрепят благородното начинание на църковното настоятелство и на отец Стефан, които превърнаха тази неделя в празник за всички нас.

Сред присъстващите в храма смирено наведоха глави представителите на посолството на Република България в Гърция – г-н Любомир Георгиев, г-н Пантелей Спасов, г-н Георги Шопов и г-н Иван Иванов, учители и ученици от Българските неделни училища в Атина, творците от КДК ,,Нов Живец“, представители на ПФ ,,Родина“, ФТФ ,,Пиперлии“ и много наши сънародници, които носят пламъка на вярата в душите си.

След светата Литургия отец Стефан обяви, че църковното настоятелство при храма подкрепя започналата благотворителна кампания за Мария, която слави родината с многобройните си победи по художествена гимнастика и тогава… тогава пак се случи поредното чудо – всички присъстващи отвориха душите си в името на доброто. В очите на всички се четеше решителност, че ДА – заедно можем! Можем да постигнем всичко онова, което мислехме, че е започнало да се губи във времената, в които живеем! Времена на страх, егоизъм, обърканост… Точно в тези смутни времена, ние – българите в Атина, благословени от отец Стефан, доказахме, че онази сила на духа, за която много се съмняват дали изобщо я има, не само я има, но и с всяка минута става все по-силна и по-силна. Сила и вяра в Бога, в любовта между хората и в доброто!

Тук е мястото да изкажа специални благодарности на всички, които застанаха до Мария и нейното семейство!

Празникът не свърши тук – от тук започна. Започна със светлината в очите ни и усмивките на лицата ни!

Заедно излязохме в китното дворче на нашия храм и там – под небето, под волния полет на гълъбите, отец Стефан извърши Великия водосвет. Да, беше студено. Да, не усещахме ръцете си, а вятърът пърлеше лицата ни, но всичко това до момента, когато отец Стефан натопи киткат от цветя и билки в светената вода и ни поръси.

Точно тогава, слънцето огря по-различно и студът изчезна… Приехме по хапка нафора, целунахме светия кръст и заедно се отправихме към близката река. Вълнувахме се, като деца се вълнувахме от предстоящото. Ще влезе ли някой в реката? Кой ще извади кръста? Тези въпроси напираха да бъдат изречени и гласно, но незнайно защо, спираха още в помислите ни.

Когато свещеният кръст се потопи във водата, се случи и поредното чудо! Не един и двама бяха желаещите да го хванат. Не един и двама бяха тези смели мъже, които не се уплашиха от студената вода на макар и малката река, и смело нагазиха в нея. Разбира се, че само един може да бъде този, който да хване кръста и това беше Койчо Великов, но мъжката постъпка на всички тях ни накара да се чувстваме горди, че имаме смели и достойни мъже.

Тези, които нагазиха в студените води, получиха специални подаръци – икони и благословия за здраве. По една икона получиха и всички присъстващи на празника – традиция, наследена от архимандрит Атанасий.

Последва почерпка с кафе, чай, сладки. Срязахме и специална Василопита и се хванахме на хорото.

След всичко прекрасно, което се случи в този незабравим ден, отново срещнахме отец Стефан в БНУ ,,Паисий Хилендарски“, където беше дошъл специално да поръси с чудодейната вода и всички ученици!

В този мразовит осми ден на януари 2017 г., в българския православен храм ,,Св. преп. Йоан Рилски Чудотворец“ – Атина, беше топло – топло от вярата, топло от това, че посетите семена от архимандрит Атанасий, са на завет в грижливите ръце на отец Стефан!

Текст и снимки: Й. Андреева

Снимки

Богоявление в Атина и светлината на вяратаБогоявление в Атина и светлината на вяратаБогоявление в Атина и светлината на вяратаБогоявление в Атина и светлината на вяратаБогоявление в Атина и светлината на вяратаБогоявление в Атина и светлината на вяратаБогоявление в Атина и светлината на вяратаБогоявление в Атина и светлината на вяратаБогоявление в Атина и светлината на вяратаБогоявление в Атина и светлината на вяратаБогоявление в Атина и светлината на вяратаБогоявление в Атина и светлината на вяратаБогоявление в Атина и светлината на вяратаБогоявление в Атина и светлината на вяратаБогоявление в Атина и светлината на вяратаБогоявление в Атина и светлината на вярата
« предишна новинаследваща новина »