ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празничен концерт по случай 10-та годишнина от интронизацията на Пловдивския митрополит Николай

13 февруари 2017 20:55, Пловдивска митрополия
Празничен концерт по случай 10-та годишнина от интронизацията на  Пловдивския митрополит Николай

Тържествен концерт по повод на 10-та годишнина от интронизацията на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай бе изнесен в залата на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов” на 11 февруари 2017 г. в Пловдив. Събитието бе организирано от Пловдивска митрополия и Гражданска инициатива „Славяни”. Скъпи гости на това духовно тържество бяха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, Негово Величество Симеон Втори, митрополити от Светия Синод и епископи на Българската православна църква, Борисполски и Броварски митрополит Антоний от Украинската православна църква - Московска патриаршия, митрополитът на Дидимотихо и Орестиада Дамаскин от Гръцката православна църква, представители на братски Поместни църкви, много свещеници и монаси от епархията и страната, както и стотици миряни, дошли да засвидетелстват своята обич и признателност към своя архипастир – Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

Зрителите видяха и се насладиха на много прекрасни изпълнения. Концертът бе открит от изключителния хор при храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”- Подворие на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в София с диригент Василена Ченова – Стефанова, който изпълни „Тропар на Св. Лука Симферополски”, „Тропар на Св. Серафим Софийски Чудотворец”, „Трисвятое. Разпев от 17 век” и „Достойно есть”. Тържеството продължи с ангелогласното пеене на хора при храм „Св. Възнесение Господне” в Пловдив с диригент Дорис Хофман, които благоговейно изпълниха „Слава и нине Единородний” и „Спаси, Боже, люди твоя”.

Клавирно трио „Пълдин” от НУМТИ „ Добрин Петков” в състав Николай Маринов - пиано, Стефан Хубенов - цигулка, Зиад Касем - виолончело с преподавател и ръководител Детелина Маринкева очарова зрителите с „Салю д`амур” на Елгар и „Ръченица” от сюитата „Тракийски танци” на големия наш композитор Петко Стайнов.

След тях на сцената излезе прекрасният Хор на Пловдивските момчета „Стефка Благоева” с диригент Милка Толедова. В клавирен съпровод на Юлия Петрова малките певци накараха още с първата си песен всички да запеят с тях, защото започнаха с песента „Де е България?”, известна и като „Питат ли ме де зората” по стихове на народния поет Иван Вазов, песен, обичана от всяко българско сърце. Малките очарователни артисти представиха още „Приспивна песен” на Ф. Шуберт и „Светът е хубав, светът е чудесен” на Х. Агасян, преди да пожънат продължителни и заслужени овации.

Александра Тотева от НУМТИ „Добрин Петков” изпълни виртуозно на маримба произведение на Емануел Сежорне.

Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев” с диригент Цветан Цветков поздрави Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и всички присъстващи с три прекрасни акапелно изпълнени български песни.

Краят на празничния концерт бе за талантливите певци и танцьори от Фолклорен ансамбъл „Тракия” с главен художествен ръководител и хореограф проф. Даниела Дженева. Те виртуозно представиха истинска феерия от цветове, песни и танци от Тракийската равнина, а изпълненията им не оставиха нито един от зрителите безразличен.

Кулминацията на тържеството настъпи, когато всички участници в концерта излязоха заедно на сцената. Водещият Теодор Данчев се обърна с благодарствени думи към арихипастиря на Пловдивска епархия, а веднага след тях отекна силно и вълнуващо: „На многая лета!”, изпълнено от малките и големи певци и артисти и от всички присъстващи в залата. Цветя бяха поднесени на Негово Светейшество патриарх Неофит, на Негово Величество Симеон Втори и на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай, който развълнуван каза:

„И нам, и всем вам – многая и благая лета. Този искрен детски поздрав достигна до сърцето ми и върна мисълта ми в моето детство – тогава, когато бях като тия деца, и когато моята покойна баба ме водеше на църква. В храма в неделния и празничен ден търсех сред народа да видя някое дете – и нямаше. Недоумявах какво ще стане с нашата Църква, когато възрастните си отидат. Невъзможното за човека е възможно за Бога. Бог благоволи щото Църквата ни да се изпълни с деца. Деца, които Бог е поставил на пътя на вярата, на доброделта, които са нашето достойно бъдеще, бъдещето на България. Вижте, Ваше Светейшество, Ваше Величество, какъв народ Бог е дарил на България! Какъв народ Бог е поверил на Вас, на Вашите грижи, народ достоен, народ православен, благословен от Бога. Народ, над който Бог е излял толкова много талант. Често чуваме „България търси талант”. Ами ако търси, да дойде да ги намери в Пловдив в изобилие! Благодаря преди всичко на Всеподателя Бога, който по Своя благ и спасителен промисъл преди 10 години ме постави на Пловдивския митрополитски престол и не ме изостави нито за миг. Благодаря на Бога, че ме е дарил с такова Христолюбиво паство – верен Божи народ, освещен клир и достойни миряни, които познават своя пастир и вървят след него. Благодаря на Бога, че ви имам. Моля се за вас, благославям ви и моля Бог да ви дари с много още благословени успехи.

Благодаря на Ваше Светейшество, Ваше Величество, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства за това, че дойдохте в тия празнични дни, че зачетохте моя скромен труд в тия десет години, години на Божията милост, проявена към мен. Благодаря Ви за молитвите, които възнасяте, благодаря ви за помощта, която ми оказвате, благодаря ви за това, че сте всякога с нас. Знайте, че и ние сме с вас, възнасяме молитви Бог да ви дари с благодатно дълголетие, здраве, сили и благопреуспяване във високоотговорните служения, които Бог е промислил да възложи върху вас. Молим се тази отговорност да е за вас „иго благо, бреме леко”, служението ви – душеспасително и угодно Богу. Благодаря на г-жа Недка Чолакова, завеждащ Културно-просветния отдел на Пловдивска митрополия, благодаря и на малките, и на големите за прекрасните изпълнения, с които ни утешихте, вдъхновихте и възрадвахте. На всички вас, обични мои чеда, отечески и вседушевно благодаря и благопожелавам благоденствие, здраве и душевно спасение. Амин.”

На многая и благая лета, Високопреосвещени Владико!

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1225-11022017g-tarzhestven-kontzert-po-povod-deset-godini-ot-intronizatziyata-na-plovdivskiya-mitropolit-nikolai-.html

Снимки

Празничен концерт по случай 10-та годишнина от интронизацията на  Пловдивския митрополит НиколайПразничен концерт по случай 10-та годишнина от интронизацията на  Пловдивския митрополит НиколайПразничен концерт по случай 10-та годишнина от интронизацията на  Пловдивския митрополит НиколайПразничен концерт по случай 10-та годишнина от интронизацията на  Пловдивския митрополит НиколайПразничен концерт по случай 10-та годишнина от интронизацията на  Пловдивския митрополит НиколайПразничен концерт по случай 10-та годишнина от интронизацията на  Пловдивския митрополит НиколайПразничен концерт по случай 10-та годишнина от интронизацията на  Пловдивския митрополит НиколайПразничен концерт по случай 10-та годишнина от интронизацията на  Пловдивския митрополит НиколайПразничен концерт по случай 10-та годишнина от интронизацията на  Пловдивския митрополит НиколайПразничен концерт по случай 10-та годишнина от интронизацията на  Пловдивския митрополит НиколайПразничен концерт по случай 10-та годишнина от интронизацията на  Пловдивския митрополит НиколайПразничен концерт по случай 10-та годишнина от интронизацията на  Пловдивския митрополит НиколайПразничен концерт по случай 10-та годишнина от интронизацията на  Пловдивския митрополит НиколайПразничен концерт по случай 10-та годишнина от интронизацията на  Пловдивския митрополит НиколайПразничен концерт по случай 10-та годишнина от интронизацията на  Пловдивския митрополит НиколайПразничен концерт по случай 10-та годишнина от интронизацията на  Пловдивския митрополит НиколайПразничен концерт по случай 10-та годишнина от интронизацията на  Пловдивския митрополит Николай
« предишна новинаследваща новина »