ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

За първото пътуване на поклонническо-просветния център към Софийската св. митрополия

17 февруари 2017 13:29, Софийска митрополия
Църквата в Неа Карвали с мощите на св. Григорий Богослов

На 11 и 12 февруари се осъществи първото поклонническо пътуване, организирано от поклонническо-просветния център "Св. Йоан Рилски" към Софийската св. митрополия съвместно с енориите на храм “Св. ап. Андрей Първозвани” и “Св. св. Кирил и Методий” (кв. Красно село). Това пътуване беше организирано под надслов “Св. Григорий Богослов” и имаше две основни задачи.

Първата задача беше свързана с конкретни места за поклонение. Местата за поклонение по предварителната програма включваха най-напред манастира Косиница или, както го наричат гърците - Икосифиниса. Там поклонниците имаха възможност да се поклонят на чудотворната самоизписала се икона на св. Богородица. Друго място, включено в програмата беше мястото, където св. ап. Павел извършва първото св. Кръщение на територията на Европа, кръщавайки в името Христово св. Лидия в древния град Филипи, в близост до гр. Кавала - баптистериума "Св. Лидия". Бе посетен и т.нар. открит параклис - мястото на първото стъпване на св. ап. Павел в Европа – в днешния град Кавала. Венец на поклонничеството беше основната точка, към която се бе отправила поклонническата група - селцето Неа Карвали, където в църквата на селото се покоят св. мощи на дивния св. Григорий Богослов. Поклонението продължи на 12 февруари (неделя), като включваше манастира “Св. Георги Победоносец” до гр. Хаджидимово с чудотворната икона на св. Георги, както и с частица от мощите на светеца.

Втората задача на пътуването беше осъществяване на среща и беседване с духовници и монаси. Тази задача също беше изпълнена в пълнота. Още преди самото тръгване в ранния час (5:50) на 11 февруари (събота) с благословението на Негово Светейшество Неофит митрополит Софийски и патриарх Български, лично Браницкия епископ Григорий благослови началото на поклонението, като се помоли за успешно пътуване и успешно започване на делото на поклонническо-просветния център. Пристигайки в манастира Косицина, поклонническата група беше посрещната от монахиня Теосевия, която бидейки родом от България успя с голямо внимание и братска любов да разкаже, както за светините на манастира, така и за устройството и живота на тази обител. Топлото гостоприемство утеши поклонниците и ги подкрепи с кафе и сладкиши. Неизказано и неописано беше пребиваването в Неврокопска епархия. „Пътуващата Църква“ имаше благословението да участва в св. Литургия в храм "Св. св. Кирил и Методий", възглавена от епархийския архиерей Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. Насладата от ангелогласното пеене на митрополитския хор беше допълнено от мистичното молитвено съзерцание на архиерея. Св. Литургия беше продължена в самата митрополия. Там любезния домакин подкрепи групата духовно и телесно. Безценна беше срещата с дядо Серафим на тази почерпка. На нея поклонниците споделиха впечатленията си от пътуването и св. Литургия, а също така се обърнаха за съвет към митрополита по теми, касаещи спасението на душите на съвременния християнин. Ако някой от групата се е питал в какво се състои общението и братската любов между християни, какво означава любов на пастиря към стадото, на епископа към поверените му души, то тази среща беше своеобразен нагледен отговор и пример за подражание.

Среща с духовността също така се състоя в Хаджидимовския манастир “Св. Георги Победоносец”. Отец Теофил, разказвайки за манастира, иконата, чудесата и живота в манастира, също се оказа благодатен домакин за поклонниците. Много успешно беше общуването на хората от двете енориии. За цялостното изпълнение на поклонничеството спомогнаха перфектната организация на пътуването, включващо автобусен превоз и нощувка, както и далновидното ръководство и енциклопедичното познание на църковната история, география, топография и агиология от страна на доц. д-р. Павел Павлов.

Още снимки и видео от пътуването можете да видите на сайта на Софийската св. митрополия: http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-sveta/1384-nea_karvali

Снимки

Благословия от Браницки епископ Григорий при тръгването на поклонническата групаМанастирът ИкосифинисаПри баптистерия на мястото, на което е покръстена св. ЛидияСв. Литургия с Неврокопския митрополит Серафим
« предишна новинаследваща новина »