ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Деня на храбростта и Българската армия

05 май 2017 14:05, Отдел "Връзки с обществеността"
 Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия

"Бъдете всякога на своя пост, изпълнявайки послушанието си пред Бога и йерархията на Българската армия, верни на своя дълг!" – призова Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний българското воинство.

Новият министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, началници на отделните родови войски и новопроизведените в генералско звание се събраха днес в столичния храм „Св. Георги Победоносец” пред иконата на св. великомъченик Георги Победоносец – небесен покровител на воинството ни. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит традиционният молебен за българските воини, който се отслужва в навечерието на Гергьовден - Деня на храбростта и Българската армия, тази година беше оглавен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Той отправи молитва към Бога - Началника на небесните воинства, да „подкрепи сърцата и волята на българските воини, за да обичат Родината си”, та да бъдат в състояние да ѝ служат вярно и предано. Да ги направи „честни и достойни бранители на нейните граници, на правдата, реда, спокойствието, честта и достойнството ѝ”. Да им вдъхне „сили, мъжество, доблест и благоразумие, за да изпълнят достойно своя дълг на обич към родните братя” и да ги закриля.

Като цитира думите на Христос: „Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели" (Йоан 15:13), той се обърна към г-н министъра и висшите офицери дошли на молебена в храма с пожеланието тази себежертвена любов да бъде водещият мотив за нашите воини в тяхното служение в защита на народ и Родина.

На митрополит Антоний съслужиха протосингелът ставр. ик. Ангел Ангелов и свещенството при храма начело с председателя ставр. ик. Тома Шопов, както и протодякон Иван Петков.

По-рано същия ден с указ на президента Румен Радев бригаден генерал Михаил Попов бе назначен на длъжността командир на Сухопътните войски, като получи висше офицерско звание „генерал-майор”. Със същото висше офицерско звание беше удостоен и бригаден генерал Данчо Дяков, които взеха участие в Молебена.

---

Молебенът бе излъчен на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook. Може да го гледате по-долу.

https://www.facebook.com/1832220050379133/videos/1868985880035883/

Текст: Александра Карамихалева
Снимки и видео: Ангел Карадаков

Снимки

 Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия Молебен за българските воини бе отслужен в навечерието на Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия
« предишна новинаследваща новина »