ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Среща на Негово Светейшество Патриарх Неофит с външния министър на България

18 юли 2017 14:30, Отдел "Връзки с обществеността"
Среща на Негово Светейшество Патриарх Неофит с външния министър на България

"Всички представителства на България в чужбина ще подкрепят и подпомагат грижите, които БПЦ полага за нашите сънародници зад граница" - заяви министърът на външните работи г-жа Екатерина Захариева при срещата си днес с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Срещата, в която взе участие и митрополитът на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ Антоний, се състоя по молба на вицепремиера г-жа Захариева.

Двете страни изразиха задоволството си от добрата координация и сътрудничество между представителите на Държавата и на Църквата зад граница, и препотвърдиха, че грижата за добруването на българите в чужбина и запазването на връзката им с Родината и българското им самосъзнание, е тяхна обща отговорност.

Като бе отчетено, че българската общност в Испания е една от най-многочислените в Европа, по време на официалната среща бяха съгласувани конкретни действия за изграждането на български православен храм на територията на посолството ни в Мадрид. Предвижда се в приземния етаж на храма да бъде устроен социално-просветен център, за да може това място "да стане обединяващо за българите пребиваващи в Испания", където Държава, Църква и Училище да работят заедно в тази посока. Като добър пример за такова ползотворно сътрудничество бе посочен българският катедрален храм в Берлин, където паралелно с редовните богослужения, действа и просветен център, както и кризисен център, за оказване непосредствена помощ на нашите сънародници изпаднали в беда.

В хода на разговора бяха обсъдени и други въпроси от взаимен интерес и бе подчертано, че в днешната сложна международна обстановка религията и политиката имат общата задача, да утвърждават мира между хората с различни убеждения и да учат на толерантност, взаимно уважение и зачитане.

На срещата присъстваха и главният секретар на Св. Синод Мелнишки еп. Герасим, протосингелът на Софийска митрополия архим. Василий, г-н Владимир Миланов, началник на Кабинета на министъра и др.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ангел Карадаков

Снимки

Среща на Негово Светейшество Патриарх Неофит с външния министър на БългарияСреща на Негово Светейшество Патриарх Неофит с външния министър на БългарияСреща на Негово Светейшество Патриарх Неофит с външния министър на БългарияСреща на Негово Светейшество Патриарх Неофит с външния министър на БългарияСреща на Негово Светейшество Патриарх Неофит с външния министър на БългарияСреща на Негово Светейшество Патриарх Неофит с външния министър на България
« предишна новинаследваща новина »