ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнични богослужения за Илинден в София

18 юли 2017 14:17, Софийска митрополия
Икона на св. прор. Илия, част от експозицията в предверието на църквата Свети Никола (сега музей) в гр. Елена

На 20 юли православната Църква празнува паметта на един от най-великите измежду старозаветните праведници – св. Илия. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в навечерието на празника (19 юли) Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, ще отслужи от 18:00 часа празнична вечерня в Дървенишкия манастир „Св. пророк Илия“ (в „Младост 2“).

Празничната св. Литургия на 20 юли в храм „Св. Илия“ в ж.к. „Дружба 1“ ще започне от 9:00 часа и ще бъде оглавена от Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим.

По същото време (20 юли, от 9:00 часа) празничната св. Литургия в храм „Св. Илия“ в кв. „Княжево“ ще възглави Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска епархия.

 

Приканват се благочестивите християни да вземат участие в богослуженията.

 

+ + +

Св. пророк Илия бил из потомството на Аарон, от гр. Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Илия значи крепост и той се показал крепост, твърдина на вярата.

Цар Ахав и царица Иезавел поставили в Самария идола на езическото божество Ваал, приканяли народа да му се покланя и преследвали служителите на истинския Бог. Затова пророк Илия с молитва заключил небето и три години и половина не валяло дъжд. Гонен, пророкът предложил на Ахав да принесат жертва на планината Кармил и на когото жертвата се запали с огън от небето, неговата вяра да се счита за истинска. Царят се съгласил. Заклали жертви. Жреците на Ваал напразно се молили, нищо не станало. А върху жертвата на пророка паднал огън от небето и я изгорил.

Народът видял това, до земята се поклонил на Истинския Бог. Жреците били избити. Обилен дъжд напоил земята.

Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето. (ІV Царе 2:11)

« предишна новинаследваща новина »