ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 15 на "Църковен вестник"

19 юли 2017 10:49, Българска Патриаршия
Излезе от печат брой 15 на "Църковен вестник"

Във връзка с настъпващия период на времето за летен отдих на читателите на „Църковен вестник” се предлага една уникална и съкровена разходка из градината на православната мисъл.

За въведение специално е положен единственият в броя заемен материал (след обстойна редакция) от църковния сайт www.bogonosci.bg „ХОРАТА ДНЕС… НЕ ВИЖДАТ СМИСЪЛ ОТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО СИ”, разговор с митрополит Калистос Уеър (СТР. 1-2), провокиращ със своята актуалност, макар да е проведен преди десет години. В него се поставят въпроси за размисъл, чиито отговори в голяма степен ще се открият в следващата статия на броя.

Архимандрит Ефрем, игумен на Ватопедския манастир, откровено ще сподели: „В наши дни е много трудно да се намерят хора на традицията-Предание в напълно православен смисъл. Защото истината е, че хора на Преданието са онези, които приемат православния духовен живот от живи човеци”. В синовна благодарност към своя духовен отец, той ще ни поведе към исихасткото учение и практика на Иисусовата молитва чрез непосредствения си опит на ученик на един от нейните „професори” чрез статията „УМНАТА МОЛИТВА СПОРЕД ПОСЛАНИЯТА НА СТАРЕЦА ЙОСИФ ИСИХАСТ” (СТР. 3-5).

Кое е голямото духовно семейство на този пионер във възобновяването на исихасткия молитвен опит - стареца Йосиф Исихаст и колко изумително познати са ни техните имена ще научим в материала „ДУХОВНИ ЧЕДА И „ВНУЦИ” НА СТАРЕЦА ЙОСИФ ИСИХАСТ СПОДЕЛЯТ…” (СТР. 6).

Попаднали веднъж в Градината на Пресв. Богородица – Света Гора , ще се поклоним за настъпващия празник – Успение на св. Анна, на нейното свято стъпало в едноименния светогорски скит. А как то се е озовало там ще чуем в свещеническото слово „РЕЛИКВАТА, КОЯТО СЕ СЪХРАНЯВА В СКИТА СВЕТА АННА: СВ. МОЩИ НА ХРИСТОВАТА БАБА” (СТР. 6).

После в светлината на поетото светоотеческо предание ще надградим прочетеното чрез надникване в патристичното учение за човека чрез статията „ЧОВЕШКАТА ДУША И НЕЙНАТА ТРОИЧНОСТ” (СТР. 7).

Накрая, предавайки се напълно в ръцете на Утешителя, ще се дивим на чудните Божии дела в материала на Петър Стоилов „ЧУДЕСАТА НА ОСТРОВ КЕФАЛОНИЯ” (СТР. 8), които авторът лично е обогатил и с нагледен снимков материал.

АБОНАМЕНТ ЗА "ЦЪРКОВЕН ВЕСТНИК" МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ НА E-MAIL НА СИНОДАЛНО ИЗДАТЕЛСТВО: sinizdat@gmail.com; synodalpress.bg@gmail.com ИЛИ НА ТЕЛЕФОН: 02/980 30 16.

Oтговорен редактор на бр. 15/2017 г. - Анула Христова
« предишна новинаследваща новина »