ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Откриха реставрираната стая-музей "Васил Левски" в Мъглижкия манастир

19 юли 2017 15:26, Старозагорска митрополия
Откриха реставрираната стая-музей Васил Левски в Мъглижкия манастир

Митрополит Киприан откри с тържествен водосвет реставрираната стая-музей "Васил Левски" в Мъглижкия манастир „Свети Николай Чудотворец“. Сведенията за него са оскъдни. Основан е от цар Калоян по времето на Втората българска държава. Според преданието това се случило през 1197 г. след победата му над кръстоносците в битката край Мъглиж. „Много пъти Васил Левски е нощувал и се е укривал именно тук. Щастливи сме, че със средствата, дарени от продажбата на картини на творците от сдружение „Творецъ“ успяхме да я реставрираме“, каза в приветствието си кметът на община Мъглиж Господин Господинов. Историческите сведения сочат, че Левски е отсядал три пъти при обиколките си в България в Мъглижкия манастир. Година бе времето от идеята за възстановяването на килията до пълната й реализация. В благотворителността се включиха изключително много хора, като тя стартира с дарени от художници картини, които рисуваха с благотворителна цел.

Проектът и ремонтните дейности за автентичната възстановка са дарение на старозагорския архитект Иван Иванов, а инициатор за възстановяването килията на Левски е художникът Милена Господинова.

Това бе и кулминацията на VI Международен художествен пленер „Времето е в нас и ние сме във времето...“, посветен на 180 години от рождението на Апостола. Три дни по-рано под патронажа на кмета Господин Господинов се проведе фестивал на етносите, а занаятчии и художници се наредиха на улица на занаятите.

Специални грамоти и награди получиха гостите на пленера, насладили се на възможността да творят сред красивата природа на с. Ягода – художниците от България – Христо Танев, Михаил Саздов, доц. Цветан Стоянов, Николай Русев, Донка Миткова, Ваня Желева и Милен Иванов, както и специалните гости, също художници – Лузиа Кала от Унгария, Василе Драгошан, от Румъния, Софе Летрен от Белгия, Марина Варенцова и Гаяне Доброволска от Русия и Мита Ристич и Мариян Станкович от Сърбия. Отличени бяха и участниците от СНЦ „Творецъ“ – художниците Росен Бакалов, Атанас Дончев, Румен Рачев и Милена Господинова, оръжейният майстор Христо Николов, фотографът Иван Бонев, бъчварят Райчо Трифонов, стъклописецът Албена Венкова и майсторът на художествената керамика Мария Филева. В програмата участие взеха и проф.д-р на физичните науки Стоян Съргойчев и писателите Йордан Пеев и Косьо Зарев.

Текст и снимки: Благовест Илиев

Снимки

Откриха реставрираната стая-музей Васил Левски в Мъглижкия манастирОткриха реставрираната стая-музей Васил Левски в Мъглижкия манастирОткриха реставрираната стая-музей Васил Левски в Мъглижкия манастир
« предишна новинаследваща новина »