ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Чудотворните мощи на св. Пантелеймон пристигат във Враца

21 юли 2017 12:28, Врачанска митрополия
Св. Пантелеймон

На 1 август във Враца ще бъдат посрещнати чудотворните мощи на св. Пантелеймон. Честната глава на почитания в целия православен свят великомъченик и изцерител на болните се пази в манастира “Св. Пантелеймон” на Света Гора Атон. Мощите пристигат в София на 27 юли. Тържественото им посрещане във Враца ще се състои на 1 август в 9,30 ч. пред митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски”. Пристигането им ще бъде възвестено с празничен камбанен звън. След това мощите ще бъдат положени в храма, където ще останат за поклонение до 10.30 ч. на 2 август. Веднага след пристигането им в църквата “Св. Николай Мирликийски” ще бъде отслужена архиерейска света Литургия, оглавена от Врачанския митрополит Григорий. След нея ще бъде отслужен водосвет.

Вечерта в 17,00 ч. ще започне първият за Богородничния пост молебен канон към Света Богородица. Богослужението ще бъде водено от Врачанския митрополит Григорий в съслужение със свещеници и духовни лица от Враца и страната.

На 1 август храмът “Св. Николай Мирликийски” ще бъде отворен за поклонение пред светите мощи на св. Пантелеймон дотогава, докато има хора, дошли да потърсят молитвеното застъпничество и помощ от светеца.

На следващия ден, 2 август, в 9,00 ч. в същата църква ще започне архиерейска света Литургия, предстоявана от Врачанския митрополит Григорий. След това в 11,00 ч., в двора на МБАЛ “Христо Ботев” във Враца ще бъде отслужен водосвет от митрополита и ще бъде положен основният камък на новостроящ се храм, който ще носи името на св. Пантелеймон. Мястото за новата църква ще бъде осветено с мощите на светеца.

Врачанската митрополия кани всички православни християни да вземат молитвено участие в празничните богослужения и поклонението пред мощите на св. Пантелеймон.

Св. великомъченик и изцерител Пантелеймон живял в Никомидия през III век. Той бил син на сенатора Евстрогий. Баща му го изпратил да се обучава при знаменития за онова време лекар Ефросин. Младежът бил умен и бързо напредвал в овладяването на медицината. Император Максимилиян харесал усърдния младеж и искал да го направи свой придворен лекар. Скоро св. Пантелеймон се прочул сред хората не само със своите медицински способности, но и с дара на лечителството и чудотворството. Той често измолвал от Бога, в Когото искрено вярвал, да изпрати изцеление на тежко и нелечимо болните, и те оздравявали. Заради своята вяра, през 305 г., Св. Пантелеймон бил жестоко измъчван и убит. По неговите молитви и до днес стават чудесни изцеления, затова вярващите не спират да търсят неговата помощ.

« предишна новинаследваща новина »