ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Църква и Училище заедно в делото за опазването на националното самосъзнание на българите зад граница

24 юли 2017 13:46, Отдел "Връзки с обществеността"
Църква и Училище заедно в делото за опазването на националното самосъзнание на българите зад граница

Негово Светейшество Българския патриарх Неофит прие днес представители на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), които имат за цел да пазят националната идентичност и да обединяват чрез образование българите, живеещи зад граница. Асоциацията обединява училища за преподаване на български език, литература, история, география, православно вероучение за нашите сънародници на 6 континента.

По време на срещата с предстоятеля на БПЦ преподавателите споделиха разбирането си, че „православната вяра и българският език са носителите на националната идентичност на българите” и историята на българската емиграция показва, че Църквата винаги е била водеща в опазването на националното самосъзнание, вярата, ценностната система и традициите у българите.

Беше отбелязано, че контактите между БПЦ и българските училища зад граница са силни и живи. От самото си възникване българските училища в чужбина са имали подкрепата на Българската православна църква, а при създаването на организацията, БПЦ първа подкрепя Асоциацията на българските училища в чужбина, благославя и поощрява родолюбивото й дело.

Гостите запознаха патриарх Неофит с Петицията на АБУЧ за издигане на статута на българския език и въвеждане на българския език като матуритетен в страните членки на ЕС, която ще бъде внесена в Европарламента, и изразиха надежда запазването на нашия език да стане национална кауза, зад която да обединят своите сили Църква, държава, неправителствени организации и всички българи, където и да живеят те.

Двете страни се съгласиха, че просперитетът на България и нашия народ е немислим без духовността – вярата и образованието - и заявиха готовност и занапред задно да работят в тази насока.

В срещата взеха участие председателят на Асоциацията д-р Ирина Ботева-Владикова, зам.- председателят на АБУЧ Петя Царева, д-р Адриана Любенова, дългогодишен преподавател в САЩ, г-жа Боянка Иванова - член на УС на АБУЧ и основател и директор на българското училище и културен център „Джон Атанасов” в Чикаго, г-жа Снежина Мечева от българското училище в Лондон, г-жа Силвия Стаменова и г-жа Таша Малешкова - съоснователи на училищата ни в Холандия и Кувейт. Те са в страната за ежегодната си конференция. Форумът се организиран по повод 10-тата годишнина от основаването на асоциацията със съдействието на МОН, СУ „Кл. Охридски”, ПУ „П. Хилендарски”, Западно– и Средноевропейската митрополия на Българската православна църква и Рилския манастир.

Негово Светейшество патриарх Неофит прие представителите на АБУЧ заедно със Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, който работи съвместно и активно подкрепя работата на Асоциацията, главния секретар на Св. Синод Мелнишки еп. Герасим и протосингела на Софийска митрополия архим. Василий (Савов).

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ангел Карадаков

Снимки

Църква и Училище заедно в делото за опазването на националното самосъзнание на българите зад границаЦърква и Училище заедно в делото за опазването на националното самосъзнание на българите зад границаЦърква и Училище заедно в делото за опазването на националното самосъзнание на българите зад границаЦърква и Училище заедно в делото за опазването на националното самосъзнание на българите зад границаЦърква и Училище заедно в делото за опазването на националното самосъзнание на българите зад граница
« предишна новинаследваща новина »