ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

За поредна година Българската православна църква е съорганизатор на годишната конференция на АБУЧ

26 юли 2017 16:02, Отдел "Връзки с обществеността"
За поредна година Българската православна църква е съорганизатор на годишната конференция на АБУЧ

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний взе участие в провелата се днес конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), по повод 10-тата годишнина от основаването на асоциацията, която се състоя в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Тя бе уважена и от вицепрезидента на страната Илиана Йотова и министъра на просветата Красимир Вълчев.

Съорганизатори на събитието са Министерството на образованието, СУ „Св. Кл. Охридски”, ПУ „П. Хилендарски”, както и Българската православна църква в лицето на Западно– и Средноевропейската ни митрополия и Рилския манастир.

По време на форума в Софийския университет бе направен отчет на дейността на АБУЧ – от създаването на асоциацията до днес, проблемите с които се сблъскват съюза и преподавателите в българските училища зад граница, бяха отчетени резултатите и набелязани целите и перспективите за развитието на обучението в Българските училища зад граница.

Специално внимание бе отделено на идеята на АБУЧ за повишаване статута на българския език и признаването му като матуритетен в страните членки на ЕС, което ще насърчи българските деца в чужбина да го изучават, и бе изразена надеждата от всеобща подкрепа от страна на държавните институции и неправителствени организации на Петицията на Асоциацията до Европарламента по този въпрос.

Предстои в рамките на годишната среща да се проведе и двудневен семинар за усъвършенстване работата на преподавателите и администратори от българските училища на 27 и 28 юли, домакин на който тази година по решение на Светия Синод на БПЦ ще бъде Рилската света обител. В предходните години подобни семинари за преподавателите зад граница се проведоха в Троянския манастир и в Бачковския манастир.

Снимка: БТА
« предишна новинаследваща новина »