ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за празника на светите Седмочисленици

27 юли 2017 16:05, Българска Патриаршия
Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за празника на светите Седмочисленици

Ваше Високопреосвещенство,

Ваши Преосвещенства, боголюбиви отци,

възлюбени в Господа, братя и сестри,

Отдаваме молитвена почит и възхвала към светите славни Седмочисленици - към онези истински стълбове на родната ни Православна църква, чието апостолско дело продължава да принася богати плодове на висока духовност и църковна просвета.

Те и днес ходатайстват пред Божия престол за православния ни народ, като изпросват за всички, прибягващи към светите им молитви, великата Божия милост и закрила.

В съградената от тях родна Църква и днес според силите си продължаваме започнатото от тях свещено дело в разпространяването на Благата Христова вест на разбираем език, на който православният ни народ всекидневно отправя своите молитви и благодарения към Всеподателя.

Всичко това обаче нямаше да бъде възможно, ако по дивния Божи промисъл, тези нови апостоли на новопросветения български народ не бяха отдали всичките свои сили и таланти за делото на българската и славянска църковна просвета и култура, ако не бяха отдали дори самия си живот за успеха на Благовестието сред обърнатите от тъмата на езичеството към истинската Христова светлина свои братя по вяра и род. Ето защо днес ние отново прекланяме глави пред техния подвиг и в порив на синовна благодарност възгласяме:

„…Вие, непоклатими стълбове и Боговдъхновени поборници за нашата реч, които прогонихте езическото бесовско учение, молете Христа Бога да утвърди Църквата ни и да дарува на душите ни велика милост” (Тропар, гл. 1).

Прославяме паметта и подвига им и отново благодарим на Всеподателя задето ни е дарувал такива боговдъхновени предци и наставници във вярата, каквито са светите равноапостолни братя Константин-Кирил Философ и Методий, Охридските светци и чудотворци Климент и Наум, богомъдрите наши просветители Сава, Горазд и Ангеларий. Прославяме ги и се стремим да вървим по посочения ни от тях път, път на вярата, надеждата и любовта, на духа и на богопознанието, на светлината и просветата, в която са откърмени и израсли всички наши предци и в която сме възпитани и ние – техните следовници и продължители на делото им.

Братя и сестри,

В настоящата година църковната прослава на светите Седмочисленици е украсена и от великата Божия милост да посрещнем сред нас и още една дивна светиня - честната глава на Божия светец, целител и великомъченик Пантелеймон Никомидийски, чиято памет Църквата празнува в този ден, заедно с паметта на светите и славни наши Седмочисленици. Радостни сме да посрещнем и копието от чудотворната светогорска икона на всемилостивия светец и лечител, изработено от йеромонах Лука, брат на свeтогорския манастир "Ксенофонт", което ще остане като дар в храм „Св. вмчк Пантелеймон“, кв. "Княжево".

Тази духовна радост и това истинско пиршество на нашата вяра ние дължим на съизволението на Високопреподобния Евлогий - игумен на Свето-Пантелеимоновия атонски руски манастир, на Високопреподобния Алексий - игумен на атонския манастир "Ксенофонт", на йеромонах Лука, чрез чиято десница бе изрисувана тази света икона. Благодарим и на целия Свещен Кинотис на Светата Атонска планина, както и на дейните усилия на г-н Андрей Кристов, основател на Балканското атонско сдружение и на всички взели участие в това духовно тържество.

Нека днешният празник бъде още един знак за хилядолетното православно славянско единство, за любовта и доверието между нашите православни църкви и православни народи.

По молитвите на светите Седмочисленици и на светия и славен великомъченик Пантелеймон,

Бог да ни укрепява, милва и спасява!

Честит и благословен празник!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 

« предишна новинаследваща новина »