ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествена Вечерня в памет на св. Пантелеймон в старопрестолния Видин

27 юли 2017 18:53, Видинска митрополия
Тържествена Вечерня в памет на св. Пантелеймон в старопрестолния Видин

На 26 юли с тържествена вечерна служба в старинен храм „Св. вмчк Пантелеймон“, намиращ се в комплекса на Видинска света митрополия, започна отбелязването на паметта на св. Пантелеймон, небесен покровител на Видин и видинските граждани.

Тържествената вечерна служба, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с йеромонах Спиридон, игумен на Чипровската света обител, иконом Емил Димитров, свещеник Григорий Георгиев, свещеник Ставри Велинов, протодякон Александър Нешев и йеродякон Вартоломей.

Клиросното пение оглавиха сестрите монахини от Клисурската света обител, воглаве с майка Таисия, игумения на манастира и архимандрит Антим, протосингел на светата Видинска митрополия.

По време на вечерната молитва в прослава на св. Пантелеймон бе извършено и чинопоследованието на петохлебието, както и бе осветено коливо-жито в памет на свети Пантелеймон.

След края на вечерната служба бе извършено и литийно шествие около комплекса на Видинска света митрополия с чудотворния образ на св. Пантелеймон, който се пази в старинния храм на Видин.

Иконата на св. Пантелеймон бе поставена в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“ и бе даден краят на вечерното богослужение.

В митрополитския храм епископ Поликарп благослови вярващите християни и ги призова да вярват, да са изпълнени с надежда в Бога, както и да изпълват сърцата си с любов и да бъдат истински последователи на Господ Иисус Христос. Той насърчи вярващите да се стремят да придобият премъдрост, за да може чрез нея да спасят душата си и бъдат топъл пример за вярващите.

На християните бе раздадено петохлебие и коливо за здраве, благословение и духовна радост.

За повече снимки посетете https://flic.kr/s/aHsm19Lbgu

Текст и снимки: архимандрит Евтимий
« предишна новинаследваща новина »