ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Председателят на Народното събрание прие делегацията от Света Гора, която донесе мощите на св. Пантелеймон

28 юли 2017 14:03, Отдел "Връзки с обществеността"
Среща в НС

Председателят на Народното събрание г-н Димитър Главчев прие днес делегацията от Света Гора, Атон, която донесе в страната ни мощите на св. Пантелеймон и иконата на светеца, копие на чудотворната икона в манастира „Ксенофонт”.

На срещата с г-н Главчев бяха архимандрит Евлогий (Иванов) - игуменът на манастира "Св. Панталеймон", където се съхранява честната глава на великомъченик Пантелеймон, йеросхимонах Мойсей (Струбини) - член на Манастирския събор на манастира "Ксенофонт" и йеромонах Николай (Генералов), член на Манастирския събор на манастира «Св. Панталеймон» на Света Гора Атон и настоятел на скита «Крумница».

Те бяха придружавани от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод и представителите на Балканско Атонско Сдружение – с чието съдействие се осъществи това събитие, г-н Валентин Тодоров - председател на Управителния Съвет и Янис Панопулос – член на УС на сдружението, както и от архим. Филип (Василцев), представител на РПЦ в България.

Председателят на Парламента благодари на представителите на Светогорското монашество за светините, които донесоха за благословение на българския народ, и които „укрепват с вяра и упование сърцата ни”, изрази дълбоката почит, която питаят към светеца – лечител православните българи, израз на което са и многобройните храмове и манастири в страната ни, издигнати в негова чест, и сподели своите лични впечатления от посещенията си на Света Гора Атон.

„За нас е чест, че честването на 140-годишнината от Освобождението на България започва именно с донасянето за поклонение на главната светиня на нашия манастир - честната глава на св. Пантелеймон” – каза в отговор архим. Евлогий и като припомни вековните духовни връзки между манастирите на Света Гора и България каза, че решението на Манастирския събор и на управлението на Света Гора да изпратят светините е израз на „братската в Христа любов към благочестивия православен български народ”.

В хода на срещата гостите изразиха задоволството си от огромния интерес към светините от страна на българския народ и благодариха за дейното съдействие от страна на държавата при организацията на събитието, като подчертаха, че тази подкрепа говори много за отношението на държавата към Църквата и към вярата.

„Свети Пантелеймон да подкрепя вашите усилия за по-добър живот на българите!” – пожелаха те и изпяха Многолетствие за председателя на НС и всички български управници. „Господи, пази България и съхрани този народ за много и благословени години!” - каза в заключение оглавяващият делегацията архим. Евлогий.

Гостите от Света Гора подариха на Народното Събрание в лицето на неговия председател икона на св. Пантелеймон. В памет от това посещение в сградата на Парламента те получила плакети на Народното Събрание и с лика на председателя на Учредителното българско народно събрание Екзарх Антим Първи.

Текст и снимки: Александра Карамихалева, нач. Отдел "Връзки с обществеността"

Снимки

Среща в НССреща в НС
« предишна новинаследваща новина »