ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Мощите на св. Пантелеймон остават в София до 8.00 ч. на 1 август!

30 юли 2017 11:49, Отдел "Връзки с обществеността"
Хиляди българи се поклониха пред мощите на светеца и неговата икона

Хиляди българи се поклониха пред мощите на св. великомъченик Пантелеймон и неговата икона. Утре, 31 юли, понеделник, е последният ден в който софиянци ще имат възможност да се помолят пред светините. Те ще бъдат пренесени в Руския храм-подворие „Св. Николай” на бул. "Цар Освободител" в 10,00 ч.

Лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще ги посрещне в храма и ще вземе молитвено участие в светата Литургия.

Литургията ще започне веднага след посрещането на светините. В нея ще вземат участие Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Негово Високопреподобие архим. Василий (Савова) – протосингел на Софийска митрополия, ректорът на Софийска духовна семинария архим. Пахомий, представителите на Руската и на Румънската православни църкви в България архим. Филип (Василцев) и ставр. ик. Нелуц Опря, както и членовете на делегацията от Света Гора – йеромонах Николай (Генералов), член на Манастирския събор на манастира «Св. Пантелеймон» и настоятел на скита «Крумница» и йеродякон Серафим (Семкин).

Поклонилите се на мощите християни ще бъдат помазани с осветен елей от Света Гора и ще получат осветени иконки на светеца за духовно укрепване. Храмът ще бъде отворен през целия ден и през нощта, докато има желаещи.

Сутринта на 1 август в Руския храм-подворие ще бъде отслужена ранна Литургия, която ще започне в 6,30 ч. и в която могат да вземат участие всички желаещи православни християни. В 8,00 ч. светините ще отпътуват за гр. Враца.

Честната глава на св. вмчк Пантелеймон, която се пази в Руския светогорски манастир „Св. Пантелеймон”, е в София от вечерта на 26 юли. Хиляди българи се поклониха пред мощите на светеца и неговата икона и се помолиха за здраве – за себе си и своите близки. Нескончаем поток от желаещи да се докоснат до светините и изпросят изцеление от светеца-лечител се извива пред столичните храмовете, където те бяха изложени за поклонение.

Много са храмовете и манастирите в света, които притежават частици от мощите на един от най-обичаните и почитани светци – Лечителят Пантелеймон. Забележителното е, че сега в България е донесена за поклонение главата на светеца, върху която е запазена нетленна кожата с температура на човешко живо тяло - 36.6 градуса. Св. Пантелеймон загива мъченически заради своята християнска вяра през 350 г., преди 1667 г.!

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ангел Карадаков, Мартин Митов

Снимки

Хиляди българи се поклониха пред мощите на светеца и неговата икона.
« предишна новинаследваща новина »