ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Две светини пристигат във Враца на 1 август

31 юли 2017 19:09, Врачанска митрополия
Две светини пристигат във Враца на 1 август

Заедно с чудодейните мощи на св. Пантелеймон, на 1 август във Враца ще пристигне и копие на чудотворната му икона, която се пази в манастира “Ксенофонт” на Света гора Атон. Двете светини ще бъдат донесени в града от светогорски монаси и ще бъдат посрещнати в 9.30 ч. пред храма “Св. Николай Мирликийски”. Пристигането им ще бъде възвестено от празничен камбанен звън. Честната глава на почитания в целия православен свят великомъченик и изцерител св. Пантелеймон и неговата икона ще бъдат поставени за поклонение в църквата, където ще започне архиерейска света литургия, предстоявана от Врачанския митрополит Григорий. След това ще бъде извършен водосвет за здравето на всички вярващи. В 17 ч. в храма владиката ще отслужи първия за Богородничния пост молебен канон към света Богородица.

През целия ден на 1 август до 10.30 ч. на следващия ден – 2 август - мощите и копието на чудотворната икона на св. Пантелеймон ще останат в храма “Св. Николай Мирликийски” за поклонение и благословение на жителите и гостите на Враца. Църквата ще остане отворена, докато има хора, които да искат да се поклонят и да се помолят на светеца-лекар.

На 2 август в митрополитската църква отново ще бъде отслужена тържествена света литургия, оглавена от Врачанския митрополит Григорий. След нея, в 11 ч., в двора на МБАЛ “Христо Ботев” във Враца, ще бъде отслужен водосвет от митрополита и ще бъде положен основният камък на новостроящ се храм, който ще носи името на св. Пантелеймон. Мястото за новата църква ще бъде осветено с мощите на светеца.

Врачанска митрополия кани всички православни християни да вземат молитвено участие в празничните богослужения и поклонението пред мощите на св. Пантелеймон.

След това мощите на светеца, живял в 3 век, ще бъдат върнати в едноименния манастир на Света гора Атон, където се съхраняват, а иконата ще бъде подарена на храма “Св. Пантелеймон” при Дома за възрастни хора в квартал “Княжево” в София.

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »