ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на Преображение на Иисуса Христа в Бачковската обител

08 август 2017 15:18, Бачковска света обител
Празникът на Преображение на Иисуса Христа в Бачковската обител

„ И когато се молеше, видът на лицето Му се измени, и дрехата Му стана бяла, бляскава.” (Лука 9:29.)

На простия народ Той говореше с притчи и чудодеяния, за да го събуди от езическия сън или от окаменяването в заповедите. На избраните, които следваше да станат благовестители на Словото, Той показа истинската си единосъщност с Отца в неописуемото Преображение на Таворската планина, продължаващо и днес да разпръсква сиянието на Божията благодат над немощния човешки род, та при всичката му слабост и непостоянство, светлината на истината и животът, дадени от Него, никога да не се загубят в козните на мрака и нерадението.

На 6 август, деня определен от св. Църква за отбелязване на саморазкритата от Иисуса Христа Негова Богосъщност, в Бачковския манастир бе отслужена тържествена богослужба от игумена, архим. Симон в съслужение с манастирските братя и с молитвеното участие на православния народ, дошъл на деня да се поклони в съборната църква на обителта. А приготвилите „скиниите на смирението” в сърцата си, се удостоиха и с приобщаване към светите дарове на Тялото и Кръвта Господни.

Текст: Стамен Пепелишев
Снимки: Теодор Пеев

Снимки

Празникът на Преображение на Иисуса Христа в Бачковската обителПразникът на Преображение на Иисуса Христа в Бачковската обителПразникът на Преображение на Иисуса Христа в Бачковската обителПразникът на Преображение на Иисуса Христа в Бачковската обителПразникът на Преображение на Иисуса Христа в Бачковската обителПразникът на Преображение на Иисуса Христа в Бачковската обител
« предишна новинаследваща новина »