ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Днес се изпълват 45 години от блажената кончина на Нюйоркския митрополит Андрей

09 август 2017 08:34, Българска Патриаршия
Митрополит Андрей

Днес се изпълват 45 години от блажената кончина на Нюйоркския митрополит Андрей.

Той е роден като Стоян Николов Петков на 31 декември 1886 г. в село Врачеш, Орханийско, но детството и младостта му минават в Търговище, където се преселват родителите му. През 1904 г. се записва в Софийската духовна семинария, където учи до 1909 г. След това учи в Историко-филологическия факултет на Софийския университет. В периода 1911 – 1916 г. продължава образованието си със стипендия в Московската духовна академия. При избухването на Първата световна война в 1914 година е доброволец в Руската армия, секретар в І отряд на Държавната дума. Награден с Георгиевски медал за храброст - ІV степен и Станиславски медал за усърдие. Служи в Руската армия до 1915 година. В 1916 година се връща в Академията, за да завърши образованието си и завършва с научна степен „кандидат на богословието“.

След дипломирането си в Академията, остава в Русия и от септември 1916 г. до юни 1918 г. преподава в Знаменските курсове и е учител в училището на Розенкранцовата фабрика в Петербург. Петков влиза в кръга на императорското семейство. Участва в Кръстовъздвиженското братство в Черниговска губерния, Глуховски уезд, село Ямпол.

Петков се връща в България след Болшевишката революция в Русия и от 1919 до 1921 година работи като секретар и инспектор във Вероизповедния отдел на Министерството на външните работи. След това до 1926 година е учител в Софийската семинария. Провежда православни библейски курсове - в София, предимно в храма „Свети Николай Чудотворец“, както и в страната. През януари 1927 г. е назначен за главен ръководител на християнските братства, който пост заема до септември 1934 година. На конгреса на братствата, провел се в Софийската семинария на 28-30 август 1924 г., е избран за ръководител на новоучредния Съюз на ученическите православни дружества. От 1925 до 1929 г. е началник на културно-просветния отдел на Светия синод.

На 14 декември 1928 г. Стоян Петков е подстриган в монашество под името Андрей в Черепишкия манастир от митрополит Павел Старозагорски. На следния ден митрополит Павел го ръкополага за йеродякон, на 16 декември - за йеромонах, а на 30 декември в синодалния параклис „Свети цар Борис“ - за архимандрит. На 20 април 1929 г. във варненската катедрала „Успение Богородично“ е ръкоположен за епископ с титла "Велички" и назначен за викарий на митрополит Симеон Варненски.

През 1937 г., след смъртта на митрополит Симеон, Светият синод изпраща Андрей да управлява Българската източноправославна епархия в Америка със седалище в Ню Йорк. Назначен е с царски указ от 26 февруари 1938 година.

Годините на Втората световна война епископ Андрей прекарва в неутрална Турция - през септември 1942 г. е изпратен от Св. Синод да организира погребението на цариградския екзархийски наместник епископ Климент Главиницки, когото замества на поста до март 1945 година.

В Цариград заедно с митрополитите Борис Неврокопски и Софроний Търновски през 1945 година преговаря с Вселенската патриаршия за вдигане на схизмата.

През 1963 година е проведен каноничен негов избор за американски и австралийски митрополит. След разделянето на епархията му през 1969 година на Акронска, Детройтска и Нюйоркска, митрополит Андрей поема Нюйоркската катедра. При неговото управление се създават много нови български православни църковни общини, строят се храмове.

Отива си от този свят през 1972 г. в София и по негово желание е погребан в Търговище.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

Снимки

Митрополит Андрей в богослужебни одежди
« предишна новинаследваща новина »