ЛЕСТВИЦА

ЕНЬОВДЕН

ЕНЬОВДЕН

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
СЛУЖЕНИЕТО НА МИРЯНИТЕ ПРЕЗ ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ ВЕК

СЛУЖЕНИЕТО НА МИРЯНИТЕ ПРЕЗ ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ ВЕК

Митрополит на САЩ, Канада и Австралия ЙОСИФ
ЗА МОЛИТВАТА

ЗА МОЛИТВАТА

Св. праведен Йоан Кронщадски
БОГ Е РЕАЛНО СЪЩЕСТВУВАЩ

БОГ Е РЕАЛНО СЪЩЕСТВУВАЩ

Прот. АНДРЕЙ ТКАЧОВ
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архимандритска офикия и духовен празник във Врачанска епархия

16 август 2017 15:35, Врачанска митрополия
Архимандритска офикия и духовен празник във Врачанска епархия

На Успение Богородично Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий възглави празничната литургия в Черепишкия манастир, който отбеляза своя храмов празник.

Митрополит Григорий съслужи с йером. Йоаникий, игумен на св. обител и свещ. Васил Танев. За да уважат празника на древната монашеска обител бяха дошли и стотици богомолци. В края на празничното богослужение митрополит Григорий възведе в архимандритско достойнство игуменът на манастира йером. Йоаникий.

"Днес празнуваме Успението на Св. Богородица. Това е празник, за който поводът е тъжен, защото Майката Божия се е преставила пред Господа. Отива си от този свят, а всички се радват, всички тържествуват и ликуват и тази радост се обяснява със самото наименование на празника и в песнопенията, които чухме във вчерашния и днешния ден. Защото не говорим за смъртта на Св. Богородица, не говорим за погребение, а говорим за успение, за блажено заспиване, за едно блажено преминаване от земния живот във вечността", каза митропопит Григорий.

Той отбеляза, че именно на Успение Богородично трябва още по-усърдно да се обърнем към Майката Божия и да я молим за помощ, защото застъпнимеството й наистина е голямо пред Престола Божи.

Празничното богослужение завърши с многолетствие и водосвет.

Снимки: свещеник Васил Танев

Снимки

Архимандритска офикия и духовен празник във Врачанска епархия Архимандритска офикия и духовен празник във Врачанска епархия Архимандритска офикия и духовен празник във Врачанска епархия Архимандритска офикия и духовен празник във Врачанска епархия Архимандритска офикия и духовен празник във Врачанска епархия Архимандритска офикия и духовен празник във Врачанска епархия Архимандритска офикия и духовен празник във Врачанска епархия Архимандритска офикия и духовен празник във Врачанска епархия Архимандритска офикия и духовен празник във Врачанска епархия
« предишна новинаследваща новина »